Hlavní obsah

Pomocí robotických nohou se atlet dokázal vrátit znovu na trať

Adam Gorlitsky, muž postižený paraplegií, tedy upoutaný na invalidní vozík, se postavil na vlastní nohy a pustil se do několikadenních závodů Walt Disney World Dopey Challenge. Lékaři tvrdili, že už nikdy nebude chodit. On je však přeci jen trochu přelstil. Podívejte se jak.

Foto: Profimedia.cz

Robotický exoskelet pomáhá vozíčkářům postavit se znovu na nohy - ilustrační foto.

Článek

Celý závod trvá čtyři dny a obnáší absolvování pětikilometrové, desetikilometrové, půlmaratónské a maratónské trati. Adam Gorlitsky, který je ochrnutý od pasu dolů, překonával části těchto tras „oblečen" v robotickém exoskeletu. Zařízení je pevně připoutáno k jeho dolním končetinám a může do značné míry nahrazovat práci svalů.

Cílem odhodlaného robo-atleta je překonat hranici jednoho miliónu kroků. I přes velmi pokročilé technické řešení není rychlost paralyzovaného běžce nijak závratná – na překonání 2,5 kilometru je potřeba asi půl druhé hodiny. Gorlitského doprovázel na cestě závodem jeho otec Stan.

Ani během závodů se ovšem neobešlo všechno bez problémů. V sobotu, kdy se měl konat disneyovský půlmaratón, přišlo varování meteorologů, a tak byl závod zrušen. A Adamův exoskelet se porouchal krátce po startu nedělního maratónu. Celkově i přesto překonal 5,5 míle (necelých 9 kilometrů) a učinil tak zhruba 16 000 kroků a ukrojil poctivý kus ze svého vysněného miliónu kroků.

Za každý krok, který Adam Gorlitsky udělá, shání pro svoji neziskovou organizaci jeden dolar. Organizace nese název I Got Legs („Získal jsem nohy") a je určena na pomoc podobně postiženým lidem, aby mohli využívat tutéž technologii jako on sám.

Gorlitsky se dostal na vozík před dvanácti lety, kdy jej za volantem vozu přepadl mikrospánek. Došlo k nehodě, při níž byla zasažena i mladíkova páteř a přerušena mícha. Od lékařů si vyslechl ortel, že už nikdy chodit nebude. To mu bylo právě 19 let a patřil k úspěšným přespolním i dráhovým běžcům. Později mohl pro svůj přesun používat pouze vozík, než přišel nápad s externí mechanickou kostrou a svalstvem zároveň, exoskeletem.

Brzy poté, co se Adam s touto novou technickou pomůckou seznámil, se mu podařilo získat dostatek finančních prostředků, aby si jej mohl také pořídit. Jeho cena se pohybuje kolem 80 000 amerických dolarů. Svůj vlastní získal v roce 2015, na 10. výročí své nehody. S novým přístrojem začal okamžitě trénovat a v dubnu 2016 se porval s porcí deseti kilometrů. Do cíle dorazil šťastný po sedmi hodinách.

Reklama

Související témata: