Hlavní obsah

Zemřelo šest miliónů lidí. Spasitel přichází se sportem a vzděláváním

Cleveland

V jeho zemi bylo za posledních dvacet let zabito téměř šest miliónů lidí. Občanská válka v Demokratické republice Kongo má na svědomí více obětí než jakýkoli jiný ozbrojený konflikt od dob druhé světové války. Makorobondo “Dee” Salukombo unikl střelbě z kalašnikovů jen proto, aby se do své země zase vrátil. Jako „atletický spasitel“.

Foto: Profimedia.cz

Zbraně promlouvaly už dost. Nastal čas vzdělávání a sportu? (ilustrační foto)

Článek

Makorobondo Salukombo je běžcem na dlouhé tratě. Je a vždycky byl. Když vezmete v potaz, kde jej jeho matka přivedla na svět, nebudete asi překvapení, že se stal právě běžcem. „Tohle je Kongo. Lidé tady hodně běhají. Utíkají, aby si zachránili holý život," říká sám atlet. Ve válkou zmítaném Kongu podporuje vzdělávání dětí. Edukaci považuje za klíčovou pro další rozvoj člověka i pro svou rodnou, krví nasáklou hroudu. Středoafrická republika Kongo je nechvalně známá skrze své dětské vojáky, kterých se v zemi odhaduje na 30 000.

Salukombo s rodinou byl nucen opustit svou vesnici nedaleko hranic s Rwandou v roce 2001. Nakonec se usídlil v americkém Ohiu. Tady běhal za několik škol a na univerzitě získal šest národních titulů v přespolním běhu i na dráze. Ihned jak dokončil v roce 2012 univerzitu, odstartoval svůj ProjectKirotshe, běžecký program pro mládež zaměřený také na vzdělávání ‒ se sídlem v jeho dřívější vesnici.

Na počátku získal celkem 10 000 dolarů, s jejichž pomocí se mu podařilo odeslat do své komunity 13 000 knih a 55 počítačů a vybavení pro začínající atlety. A pak se poprvé vrátil zpět domů, aby ve skutečnost proměnil svou vizi o dětech jako studentech a běžcích.

Současná běžcova nadace Kirotshe Foundation podporuje 64 studentů. „V zemi, kde militantní skupiny lákají děti na zbraně a peníze, má vzdělání zásadní význam," líčí své přesvědčení Salukombo. Děti současně trénují v rámci běžeckých skupin a soutěží v regionálních i národních kolech nejrůznějších závodů. Váleční sirotci spolu běhají, vytvářejí společnou rodinu, kterou většinou nikdy neměli.

Nejlepší z malých běžců nakroutí za týden i 130 kilometrů a Salukombo většinu loňského roku strávil jejich trénováním a koučováním. Jedna z jeho svěřenkyň dokonce reprezentovala DR Kongo na olympiádě v Riu v běhu na 5000 metrů. Salukombo sám běžel maratón a s časem 2:29 skončil na 113. místě. Pro něj je nejdůležitější, aby jeho svěřenci získali sebedůvěru, víru v to, že právě oni mohou své zemi přinést první olympijskou medaili. Jeho posláním je inspirovat. Podaří se mu nakonec vzděláváním a během porazit nesmyslné násilí?

Má Salukombovo počínání naději?
Ano, určitě. Je to to nejlepší, co může dělat.
74,7 %
Nevím. Je možné porazit zbrojní průmysl?
11 %
Ne.
14,3 %
Celkem hlasovalo 1281 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Dětský voják