Hlavní obsah

Více než půl století bez jediného dne odpočinku: Unikátní atletická série končí!

Známý britský vytrvalec Ron Hill, jeden ze světově nejlepších běžců, onemocněl a po 52 letech a 39 dnech si vzal den volna. To je u Hilla nebývalá věc, protože držel průběžně rostoucí světový unikát právě v konsekutivním běhu, tedy bez jediného dne přerušení. Důvodem nebyl nedostatek vůle, ale zásah vyšší moci. Hill vážně onemocněl.

Foto: Profimedia.cz

Ronald "Ron" Hill ve svém proslulém síťovaném nátělníku.

Článek

Vím přesně, co si teď říkáte: To má z toho všeho běhání! Ale vězte, že tomuto borci je více než 78 let, přičemž průměrný věk dožití je u českého muže necelých 76 let, a to ještě není řeč o kvalitě života nebo fyzické kondice. Ne, ne, jestli Hillovo běhání za něco může, pak je to právě jeho vitalita a odolnost i přes vysoký věk.

Hill naposledy vyběhl na celosvětově nejdelší nepřerušený běh 29. ledna tohoto roku. Příští den už si musel vzít volno. „Mám problémy se srdcem a teď potřebuji nějaký čas, aby se vyšetřilo, co přesně mi je a jak se to dá napravit," řekl britský atlet démonických výkonů serveru Streak Runners International.

Ron Hill je ve světě atletiky a nejen v něm uctíván jako božské zjevení. Výčet jeho sportovních úspěchů by vydal na středně tlustou publikaci, připomeňme si tedy jen některé z nich: Hill se stal druhým mužem světa, kterému se podařilo překonat hranici 2 hodin 10 minut na maratónské distanci. Na čtyřech kratších distancích byl držitelem světových rekordů. Třikrát reprezentoval svou vlast na olympiádě. Zlato dokázal domů přivézt jak z evropského šampionátu, tak z Her Commonwealthu.

Pro nás Čechy není bez zajímavosti, že Ronald byl závodním následovníkem Emila Zátopka a například v roce 1964 vylepšil jeho světový rekord na trati 25 000 metrů o více než jednu minutu.

V roce 1970 založil firmu Ron Hill Sports zaměřenou na výrobu atletického vybavení. Firma pod názvem Ronhill existuje dodnes, i když už ne v rukou svého zakladatele. Hill jakožto doktor věd chemických se zaměřením na textilní průmysl proslul také jako průkopník při uplatňování syntetických materiálů ve sportovních oděvech a platí za nepsaného vynálezce běžeckých elasťáků a dalších prvků běžecké výbavy.

Reklama

Související témata: