Hlavní obsah

Novinářka zvládla dva podvody najednou. A ještě si za to nechala zaplatit

Lauderdale

Fort Lauderdale Halfmarathon na Floridě se stal svědkem několikanásobného pokusu o podvod. A nebýt všímavých diváků a běžkyň přímo na místě, podvodnice by si v klidu odkráčela domů i s neprávem nabytou stříbrnou medailí. Po zkrácení trasy si s úsměvem na rtech stoupla na stupně vítězů po bok poctivých běžkyň. Smích ale nevydržel dlouho. Podvodnici usvědčily její vlastní chytré hodinky.

Foto: Profimedia.cz

Lež má krátké a rychlé nohy... (ilustrační foto)

Článek
Fotogalerie

Poté co zavládly jisté pochybnosti mezi ostatními běžkyněmi, server marathoninvestigation.com nezaváhal. Jeho lidé prohlédli pár fotek ze závodu a zkontrolovali zápisy běžkyně na stránkách, kam se přepisují záznamy ze sporttesterů. Tady je jasně vidět, že pokrok je alespoň někdy k něčemu dobrý: Na zvětšeninách fotografií bylo vidět, že na sporttesteru má závodnice-podvodnice nižší počet kilometrů. A na tréninkové stránky zapsala Jane Seo závodní distanci pouze ručně. To už bylo podezřelé.

Organizátoři závodů reagovali na upozornění promptně. Porovnali časy jednotlivých úseků závodu ‒ nečestná běžkyně se v druhé půlce trati dokázala zlepšit o 33 vteřin na kilometr a druhých deset kilometrů letěla rychlostí 3:53 min/km. To už musí být talent! Navíc takto dobrý čas vůbec neodpovídal jejím předchozím výsledkům. Následovala diskvalifikace.

Co však neudělala podnikavá dívčina? Se svým sporttesterem objela trať závodu ještě téhož večera na kole ‒ v podobném čase. A zápis nahrála na internet s tím, že se jedná o záznam závodu. Opět netrvalo dlouho a její další podvod byl odhalen. Kadence totiž vůbec neodpovídala běhu, ale nápadně připomínala kadenci jízdy na kole. A zvyšovat rychlost ke konci závodu a zároveň u toho snižovat srdeční rytmus i kadenci? To už neumějí ani Keňané! Ale na kole to zvládne každý... Diskvalifikace byla oprávněná. Slečna se později na sociálních sítích plně přiznala ke svému dvojitému podvodu a hluboce se omluvila všem, které svým jednáním poškodila. Všechna čest!

Takto by mohla pohádka ze Země neomezených možností končit ‒ happy endem. Ale nekončí. Investigativci z marathoninvestigation.com si na Jane posvítili trochu více, když už ji měli „rozpracovanou". A co nezjistili? Na jiném půlmaratónu, slavném New York City Halfmarathon dosáhla rovněž výborného času. A na fotografiích ze závodu běží s jejím číslem a čipem čiperný muž tmavé pleti.

Těžko říci, co tím Jane vlastně sleduje. Cestu na Floridu měla zaplacenou v rámci akce pro novináře. Psala články o cestování a pamětihodnostech v oblasti. Také o běhání psala třeba i do Huffington Post. Tuto kariéru si zřejmě zazdila dříve, než pořádně začala. Lež má krátké nohy. Může nám být útěchou, že to platí (někdy) alespoň v Americe.

Dokázali byste učinit plné doznání svého podvodu a omluvit se?
Ano, naučil/a jsem se to od naší politické reprezentace.
55,9 %
To by záleželo, jestli bych musel/a něco vracet.
8 %
Ani náhodou! Historie se neptá na okolnosti, historie zná pouze vítěze.
36,1 %
Celkem hlasovalo 513 čtenářů.

Reklama

Související témata: