Hlavní obsah

Podívejte se: Domácí mazlíčci sportovali za svá větší práva

Stomilionový asijský ostrovní stát se stal dějištěm sportovního boje za lepší život pro domácí mazlíčky. Na tisíc pejsků i jejich páníčků absolvovalo pětikilometrový fun run, který měl povzbudit odpovědné chování vlastníků domácích zvířat a také za Filipíny přátelštější pro psy. Koho to napadlo?

Tisícovka psů a jejich páníčků se zúčastnila běhu v ManilleVideo: Reuters

 
Článek

Není známo, že by psi v katolické ostrovní zemi nějak zvláště trpěli a i ten známý film přeci říká, že psi se jedí v Číně. Nicméně vlna pozitivního odporu vůči všemu psům nepřátelskému se převalila a zanechala za sebou stovky rozradostněných čtvernožců i dvounožců.

Malé čivavy i poněkud větší čau-čauové radostně poštěkávali a seznamovali se s novými přáteli. Na výběr měli ku své radosti z mnoha ras i tras od 1,5 kilometru až po kilometrů pět.

Mel Cordivová, která se výročního běhu účastní už počtvrté v řadě, říká, že tento fun run ji ještě více sbližuje s jejím domácím mazlíčkem. A na mazlíčky myslí i sami pořadatelé ‒ v účastnické tašce najdou totiž sami pejsci také něco na zub. A část z vybraného startovného končí dle organizátorů na účtu neziskové organizace starající se o zvířata.

Co by takové kratochvíli asi říkali například obyvatelé pražských Holešovic, kde si některé z ulic získaly svá neoficiální jména právě ze zvířecí říše: Pos...á a Poch...á. Ano, má to jistou souvislost s odpovědností a hygienickými návyky vlastníků domácího zvířectva. Takže ty běhající davy ve Stromovce jsou možná tichým protestním během „Za Prahu 7 čistější!".

Uvidíme. Pokud by agenturní zprávy z Filipín přinesly jasné důkazy o účinnosti takových protestních fun runů, možná by nebylo od věci vyburcovat k podobné akci české důchodce, učitele, pracovníky ve zdravotnictví a podobně. Anebo si představte ty titulky: „Nespokojení drobní podnikatelé uspořádali protestní půlmaratón, kde celou trasu absolvovali táhnouce za sebou na elektrické přípojce své nové EET pokladny!".

Reklama