Hlavní obsah

Je tohle ta nejlepší a nejekologičtější bunda atletického světa?

Praha

Americký výrobce se dušuje, že ano. Také jste dříve při nákupu nové sportovní bundy vždy zvažovali, zda je lepší mít nepromokavou a při pohybu v dešti se zapařit, nebo raději prodyšnou, ale za deště promoknout? Teď už prý nemusíte. A může za to jednadvacet zrecyklovaných plastových láhví.

Foto: www.columbiasportswear.ca

Bunda Outdry Extreme Eco Jacket: nejlepší a nejekologičtější?

Článek
Fotogalerie

Ten výběr mezi špičkovými bundami, u nichž se musíte rozmýšlet, zda je lepší promoknout nebo se zapařit, je opravdu velmi frustrující. Prodyšné versus voděodolné, to bylo odvěké dilema sportovního textilního průmyslu. Nyní ale firma Columbia, sídlící shodou okolností ve stejné oblasti jako další přední výrobce Nike, slibuje rozuzlení. Prý se jí podařilo vyrobit tkaninu, která vás i v dešti nechá v klidu sportovat, aniž byste se cítili zpocení, zapaření, či dokonce zavaření do jakéhosi igelitu.

Nový zázrak se jmenuje Outdry Extreme Eco Jacket a jeho cena je na americkém trhu necelých 280 dolarů (tedy přibližně 7000 korun). Což určitě není cena nikterak závratná, pokud jde skutečně o tak převratnou novinku. Sněhobílá tkanina má být prodyšná, kompletně vodotěsná, a navíc vyrobena metodami šetrnými k přírodě.

Za vývojem této bundy stojí jistý Kanaďan, a tak prý máte jistotu, že svršek vydrží i takové boží dopuštění, jaké můžete zažít jen v Kanadě. Testování probíhalo mimo jiné tak, že testeři s oblečenými bundami museli stát pod vodopádem. Výrobce se dušuje, že jeho bunda neproprší ani po dlouhé době v opravdu velkém slejváku. Kromě skutečnosti, že je oděv vyráběn z recyklovaných lahví, je prý jeho produkce také oproštěna od všech nepotřebných chemikálií a údajně její výroba na každém kusu ušetří 49 litrů vody.

Tak, že bychom si konečně mohli užívat běhání s pocitem sucha i za deště, a navíc mohli mít příjemný pocit z nákupu ekologického výrobku? No, jestli je to všechno pravda, pak jistě: hurá!

Reklama

Související témata: