Hlavní obsah

Na start se postavil jako manažer. Vyplatilo se mu to

Šestatřicetiletý Chris Estwanik je seriózní muž, bývalý profesionální běžec. V očích někoho mohl svou serióznost lehce ztratit tím, že se vsadil o rundu tmavého rumu. V sázce byl zápis do Guinnessovy knihy rekordů za nejrychlejší půlmaratón v obleku. Na startu ale Chris vypadal opět velice seriózně. A jeho sázka se vyplatila. Nejen kvůli tomu rumu.

Foto: facebook MAAC

Manažer na startu, rekordman a vítěz sázky v cíli.

Článek

Krátký moderní sestřih, drahé designové brýle, límeček košile pečlivě dopnutý, stažený kravatou s precizním širokým uzlem, jednořadý padnoucí oblek tmavě modré barvy. Jediné, co vlastně úplně nepasuje, jsou běžecké boty. Takto vyšvihnutý se Estwanik postavil na start půlmaratónu New York City Half. Na první pohled manažer, který si o polední pauze přišel došlápnout na své podřízené. Za jeho tvrdými rysy se ovšem skrýval závodník.

Na sázku s rumem došlo týden a půl před samotným závodem. Sám Estwanik nebyl do poslední chvíle úplně přesvědčen o smysluplnosti celého nápadu. Z Bermud, kde žije, se do New Yorku dokonce vypravil bez obleku. Sám býval profesionálním běžcem, ale už ve 26 letech ukončil aktivní kariéru. Trénovat a běhat ovšem nepřestal. Věděl, že je v dobré kondici a sázku by mohl vyhrát, ovšem teprve nedávno se zotavil z únavové zlomeniny.

Nakonec se rozhodl až poté, co si v expu vyzvedl startovní číslo na svůj první závod po nepříjemném zranění. Zašel za nejbližší roh a koupil si za 400 dolarů oblek, který nejvíce vypadal na to, že by se v něm mohlo dobře běhat. Jeho volba se ukázala jako správná. Dosáhnout rekordu ovšem vůbec nebyla legrace. Za poslední rok a půl se na poli půlmaratónů v obleku událo opravdu hodně a rekord se čtyřikrát přepisoval. Nejlepšího času dosáhl Japonec Juki Kawauči, jeho rekord ovšem není oficiálně uznáván, protože trať závodu nebyla certifikovaná.

NEJRYCHLEJŠÍ ČASY PŮLMARATÓNU V OBLEKU
Juki Kawauči (Japonsko) 1:06:42 (necertifikovaná trať)
Chris Estwanik (USA) 1:11:36 (čeká se na verifikaci)
Scott Forbes (Velká Británie) 1:18:13

„Tvůj business meeting už začal!", „Kde sis zapomněl kufřík?" to byly některé z výkřiků, kterými Chrise častovali pobavení diváci. Během půlmaratónu Estwanik navíc obdržel dvě nabídky k sňatku. V cíli ještě stihl olympijského šampióna Meba Keflezighiho, který si s Chrisem plácl high-five a navíc jeho výkon označil za „jednu z největších věcí, co kdy viděl".

Důvod ke spokojenosti. Teď už je ale v prádelně. Ten oblek. Chris je pravděpodobně někde na baru a užívá si svůj zasloužený rum.

Reklama