Hlavní obsah

Tolik kolapsů v cíli atletika už dlouho nepamatuje!

Kampala

Mistrovství světa v přespolním běhu v Ugandě mělo zajímavý vývoj. Těla atletek do 20 let ležela za cílovou čárou rozeseta po zemi jako po nějakém výbuchu. Na nohou se držel málokdo, přední běžkyně sípaly vyprahlými hlasy a ostré slunce z nich rychle vysávalo poslední známky života. Stav mnohý z nich si vyžádal zásah záchranných složek.

Foto: Profimedia.cz

Vedra při ugandském mistrovsví nesedla každému. Také trať byla hodně náročná.

Článek
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v krosu ovládli Keňané

Transport na nosítkách do sanitky a nemocnice, oživovací pokusy přímo v doběhovém prostoru, nejprofesionálnější účastnice plazící se po kolenou, jiné pohroužené v modlitbách... takhle většinou atletická mistrovství světa nevypadají. Letos v ugandské Kampale bylo ale všechno jinak.

Šokující fotografie vyčerpaných atletek obletěly doslova celý svět. Východoafrická Uganda hlásila třicetistupňová vedra, která se ukázala pro dívky do dvaceti let jako velmi nesnadno překonatelnou překážkou. Sami organizátoři vinili z tragického vývoje vysoké teploty a vlhkost vzduchu a také velmi namáhavou prudce stoupající pasáž na šestém kilometru závodu.

Australská běžkyně Georgia Evansová k tomu britskému The Sun řekla: „Je obrovské vedro a kopce na trati nám zalily nohy laktátem, takže snad každý ztratil v závodě velké množství tekutin." Mezinárodní asociace atletických federací IAAF se k celému incidentu téměř nevyjadřuje.

Závod, kterého se účastnilo pole 108 běžkyň vyhrála devatenáctiletá Etiopanka Letesenbet Gideyová, která obhajovala své vítězství z předchozího ročníku. „Trať představovala určitě velkou výzvu hlavně kvůli vzrostlé trávě a množství překážek, se svým vítězstvím jsem ale spokojena," přiznala Etiopanka. Ještě tento rok by se chtěla zúčastnit atletického mistrovství světa v Londýně a současný výkon jí dle vlastních slov dává obrovskou motivaci.

Reklama

Související témata: