Hlavní obsah

V třeskutém mraze zvítězil odolný Polák. Za celou dobu se ani nenapil

Oficiální závody by měly mít určitý standard, ať už jde o zázemí, nebo přípravu samotné trasy. Ovšem to, co platí všude jinde, na severním pólu při nejlepší vůli zařídit nejde. V sobotu se běžel jeden z nejdrsnějších maratónů vůbec a nepochybně ten nejsevernější na světě. Překvapivě v něm nezvítězil žádný Eskymák, ale polský lehkonohý atlet.

Maraton na severním pólu vyhrál Polák SucheniaVideo: Reuters

 
Článek

„Mentálně to asi byla úplně nejhorší věc, co jsem kdy běžel. Nemohl jsem se na sypkém sněhu vůbec dostat do nějakého rytmu. Klobouk dolů před těmi prvními, kteří vlastně prošlapávali cestu nám ostatním," svěřuje se novinářům jeden z účastníků a hned vzápětí dodává: „Za nic na světě bych neměnil. Jsem moc rád, že jsem toho mohl být součástí, ale právě teď se mi zdá jako nejlepší nápad pláž v Miami," směje se Američan.

The North Pole Marathon se běžel v okolí ruské plovoucí základny Barneo několik málo desítek kilometrů od severního pólu Země. Barneo je nejsevernější stanicí na světě. Existuje vždy pouze po určitou část roku a každý rok se obnovuje za pomoci letecké a těžké techniky. Běžně slouží jako základna pro výpravy na severní pól a její dobrodiní využívaly v minulosti i české expedice. Celý tábor je v důsledku driftování ledu, na němž je postaven, v pohybu. Větry přicházející ze severu jej neustále posunují v jihovýchodním směru, a to průměrnou rychlostí kolem 600 metrů za hodinu. A běžci se tak pohybují na zamrzlém povrchu Severního ledového oceánu. Na své daleké pouti se musejí potýkat s jemným, sypkým sněhem i ledem nalámaným obrovskými tlaky pracujících ker.

Letošního ročníku maratónu se zúčastnilo 54 běžců a běžkyň ze dvou desítek různých států světa. Trasa provedla účastníky zasněženými i zaledněnými oblastmi kolem Barnea. Celá distance sestávala z dvanácti kol o délce zhruba 3,5 kilometru. Start proběhl ve 22:30 místního času a za nepříliš vysoké teploty -31° C. Běžci tak na sobě měli několik vrstev zimního funkčního oblečení a speciálními krémy si museli chránit všechny kousky kůže dostávající se do kontaktu s okolním prostředím. Teplá kukla, lyžařské brýle a tlusté palčáky tvořily základ výbavy každého účastníka.

Výhoda trasy na okruhu spočívala v možnosti po každém kole navštívit zateplený stan s občerstvením. Polský vítěz Piotr Suchenia jej ovšem za celou dobu závodu nenavštívil ani jednou. Jeho taktika mu dovolila nechat za sebou dva borce z Nepálu a zvítězit v čase 4 hodiny, 6 minut a 34 vteřin.

Reklama

Související témata: