Hlavní obsah

Sorry jako! Šampión plival správně, ale na špatnou botu

Etiopský vytrvalec Kenenisa Bekele byl po maratónu v Londýně rozžhavený do běla. Měl rozběhnuto na světový rekord, ale v polovině závodu mu selhaly boty. Tak to běžec alespoň tvrdí. Prý mu začaly dělat puchýře a on musel zvolnit. Zhrzený atlet nakonec skončil na druhém místě s časem 2:05:57, což je sice skvělý čas, do nejrychlejší dvacítky by se s ním ale nevešel. Teď se ovšem ukazuje, že Bekele neběžel v botách, jimž původně spílal.

Foto: Profimedia.cz

Kenenisa Bekele byl na London Marathon nakonec rád za druhé místo.

Článek

Firma Nike, o jejíž výrobky se jedná, se ohradila proti jeho tvrzení, že selhaly boty z projektu Breaking2, který by už brzy měl přinést nejen nový světový rekord na maratónské distanci, ale také prolomení bájné hranice dvou hodin.

Bekele ze svého fenomenálního úspěchu, který se v půli cesty zlomil na trápení, propadnutí startovním polem a opětovné zázračné nabrání sil, původně vinil Nike VaporFly Elite, jež se vyrábějí speciálně na míru vyvolené trojici závodníků, kteří mají být strůjci maratónského času začínajícího jedničkou.

Firma se nicméně brání nařčení. Bekele měl prý Zoom Vaporfly 4 %, v nichž Etiopan zaběhl národní rekord a druhý nejrychlejší čas v historii na rekordním povrchu loňského berlínského maratónu. Těžko soudit, čemu nyní věřit. Jeden by řekl, že chce-li někdo běžet na světový rekord, předem si vše odzkouší ‒ přesně tak, jak to radí každá příručka pro začínající běžce.

„S panem Bekelem jsme v úzkém kontaktu a zjišťujeme, co se doopravdy stalo," sdělili zástupci firmy médiím.

Reklama

Související témata: