Hlavní obsah

Výjimka potvrzuje pravidlo: Někdy může vyhrát i úplná brambora

Londýn

Je to tak, stačí převálcovat párek nemotorných uzenin, svižným tempem překonat překážky na trati a postavičkám od Disneyho nedat žádnou šanci. Tohle všechno bylo k vidění na největším závodě svého druhu na světě.

Závod maskotů vyhrál Pan BramboraVideo: Reuters

 
Článek

Že Britové rádi soutěží v disciplínách, které by ostatní národy ani nenapadly, je stará známá věc. V anglickém Wetherby se konal už dvanáctý ročník soutěže maskotů Mascot Gold Cup.

Postavičky nejrůznějších představitelů pohádkových bytostí, zvířátek, ale třeba také potravinových doplňků nebo lidských orgánů se způsobně seřadily na čáře, když z megafonu zazněla výzva ke startu.

Mister Potato Head (Pan Bramborová hlava) nenechává nikoho na pochybách. Už do první překážky na trati se pouští na první pozici a po celou dobu závodu si ji udržuje. Zároveň svým závodním tempem neustále zvětšuje náskok. Ještě mezi poslední překážkou a cílem se zdá všechno jasné.

Ale pak se Bramborová hlava řítí k cíli v pekelném náklonu a ztrácí nad svým pohybem kontrolu. Naštěstí už přes cílovou čáru dopadá svou bramborovou hlavou napřed a divákům tajícím dech předvádí ještě v plné rychlosti vražedný kotrmelec. V příštích okamžicích už se ale zvedá a po vzoru Usaina Bolta pózuje fotografům.

Výtěžek z akce putuje na charitu, konkrétně na zařízení Sue Ryder, které pečuje o seniory a velmi vážně nemocné. Vysbírané prostředky se pohybují v desítkách tisíc liber (10 000 liber odpovídá přibližně 320 000 korun).

Reklama

Související témata: