Hlavní obsah

Stařík zmátl sám sebe. Za sebou nechal i mnohem mladší

David Barlow, 86letý Brit žijící v Kanadě překvapil sám sebe. Prý byl úplně zmatený, když po jednom závodě na deset kilometrů zjistil, že je poměrně rychlý, dokonce rychlejší než před měsícem, a za sebou nechal i spoustu těch, kteří nedosahují ani poloviny jeho věku. Přišel snad naturalizovaný Kanaďan na recept věčného mládí?

Foto: Profimedia.cz

Někdy je věk opravdu jenom číslo. (ilustrační foto)

Článek

David Barlow se poslední čtyři roky pravidelně účastnil závodů na 10 000 metrů Oak Bay 10K společně se svou dcerou. Ale nejen jich. Před měsícem běžel jinou desítku a teď byl schopný svůj tradiční závod zaběhnout ještě o více než dvě minuty rychleji. Sám se pod tíhou takové informace označil za „zmateného". Dosáhnout takového rychlostního zlepšení ve vysokém věku není zcela obvyklé.

Pak si ale Barlow řekl, že by to možná mohlo být tím 15kilovým batohem, s nímž teď pravidelně trénuje. S chýlící se devadesátkou na krku za sebou na závodě hravě nechává desítky lidí velice často výrazně mladších, než je on sám. Kromě těžkého tréninkového batohu připisuje ale tentokrát zásluhy také časnému telefonátu, který jej v den závodu vzbudil. Měl tak čas dát si pořádnou misku ovesné kaše a šálek kávy a také vše před závodem ještě řádně strávit.

A jaký byl jeho poslední čas? 1 hodina, 15 minut a 22 vteřin, přičemž jeho osobní rekord coby pokročilého osmdesátníka je 1 hodina, 14 minut a 14 vteřin. Není příliš obvyklé, aby se lidé ještě v tak vysokém věku věnovali sportu. Historie však zná i mnohem starší případy. Vzpomeňme kupříkladu britského Fauju Singha, pravděpodobně nejstaršího maratonce všech dob, který ještě i po svých 100. narozeninách zvládal královskou vytrvaleckou distanci. Vědci – včetně našeho Petra Novotného – potvrzují, že lidské tělo je schopno podávat mimořádné výkony do vysokého věku, pokud správně funguje psychická stránka a proběhla vhodná a přiměřená příprava. Inspirace pro nás všechny do dalších let?

Reklama