Hlavní obsah

Jornet vyhrál počtvrté Hardrock 100, většinu běžel s vykloubeným ramenem

Neskutečný, snad dokonce nadpozemský výkon předvedl proslulý běžec Kilian Jornet na letošním ročníku proslulého závodu Hardrock 100. Rodák z Pyrenejí triumfoval v Coloradu počtvrté v řadě, přestože si na 160kilometrové trati vykloubil levé rameno a s handicapem absolvoval bezmála sto kilometrů. Tradiční polibek bílých kamenů v cíli si mohl v Silvertonu dopřát 24 hodin a 32 minut po startu.

Foto: Profimedia.cz

Kilian Jornet na archivním snímku při červnovém maratónu na Mont Blancu.

Článek

Jako by Jornetovi nestačilo, že v květnu během jednoho týdne dvakrát doslova vyběhl na vrchol Mount Everestu. Další důkaz, že patří mezi živoucí legendy horského běhu, přidal právě tento víkend ve Skalistých horách. A jeho železnou vůli neoslabilo ani bolestivé zranění, které si přivodil při nešťastném pádu na 64. kilometru.

To byl Jornet v čele závodu spolu Mikem Footem a Joem Grantem. Devětadvacetiletý běžecký fenomén se nenechal zraněním příliš rozhodit, levou ruku si přibandážoval k tělu a pokračoval dál. Grant po čase odpadl a po bezmála 130 kilometrech se Jornet dokázal odpoutat i od Footea a zamířil vstříc čtvrtému vítězství v řadě. V cíli měl Španěl náskok 23 minut. V kategorii žen se o vítězný hattrick pokoušela Anna Frostová, jako první ale nakonec byla v cíli Caroline Chaverotová v čase 28:31 hod.

Hardrock 100 se poprvé běžel v roce 1992 a svou extrémně náročnou tratí patří mezi legendární ultramaratóny. Závod se koná jako vzpomínka na drsný úděl horníků, kteří v horách v minulosti působili. Po stezkách, které kdysi při hledání rudy vyšlapali, se dnes vydávají příznivci horského běhu, které čeká desetikilometrové převýšení a pohyb v průměrné nadmořské výšce 3400 metrů. Účastníci závodu třináctkrát překročí hranici 3700 metrů a vůbec nejvyšším bodem celého závodu je vrchol Handies Peak ve výšce 4281 metrů nad mořem.

Vedle vysoké nadmořské výšky se závodníci musí rovněž vypořádat s technicky velmi náročným terénem - na trati čekají strmá stoupání i klesání v záludných suťovištích, sníh i brody ledově chladných říček. To vše má za následek, že průměrný čas v cíli je přes 41 hodin, což je výrazně víc, než na jiných závodech v délce 100 mil.

Reklama

Související témata: