Hlavní obsah

Číňan předběhl stíhačku. Podívejte se!

Čínský profesionální sprinter Zhang Peimeng není žádný zelenáč. Jeho tým se na posledních olympijských hrách ve štafetě na 4x100 metrů probojoval do finále, v Pekingu na světovém šampionátu skončil druhý. Tentokrát si ale rychlonohý asijský šampion vybral za soupeře cvičnou stíhačku. Jak to dopadlo?

Foto: Profimedia.cz

Zhang Peimeng patří mezi nejlepší sprintery světa.

Článek

Čína: závod se stíhačkou

Člověk versus stroj. Startovní i cílová čára na rozjezdové dráze letiště. Napětí v očích diváků i samotných aktérů výzvy. Čínskému sprinterovi se jednou podařilo zaběhnout 200 metrů za obdivuhodných 20,47 vteřiny. Ještě nikdy ale nebojoval s ocelovým soupeřem osazeným výkonným leteckým motorem, který může létat rychlostí až 1100 kilometrů za hodinu. Jak rychlý má ale tento stroj start? Vyrovná se člověk monstru z chladné oceli?

Video zachycuje Zhangův úspěšný pokus na trati 50 metrů. Opravdu rychlý start se nedá upřít žádnému ze soupeřů. Zatímco stíhací letoun nabírá na rychlosti, sprinter po pár vteřinách dosahuje svého maxima, kterým proniká až za cílovou čáru. Jsou to zlomky vteřiny, ale člověk nakonec vítězí. Než se těžký stroj dostane do obrátek, závod je rozhodnut.

Zhang neplýtvá ani časem, ani silami, aby zkontroloval, jak si vede jeho soupeř. Běží, jak nejrychleji umí, ostatní nechává osudu. Zato pilot letounu od svého kniplu a přístrojové desky přeci jen odvrací hlavu směrem k běžci. Ví, že závod bude velmi těsný a sám je zvědavý, jak může tohle dopadnout.

Zhang Peimeng býval také držitelem národního rekordu na 100 metrů, když se mu podařilo trať zdolat za přesně 10 vteřin. Dnes je jeho rekord vylepšen pouze o jednu jedinou setinu vteřiny. Se stíhacím letounem svedl nakonec souboj i na této trati. Tady se už ale motor stíhačky stačil dostat do obrátek a letadlo sprintera porazilo.

Reklama

Související témata: