Hlavní obsah

Šonka chystá show v Harrachově, proletí se nad skokanským můstkem

Praha

Kdo přijede, zažije show na nevšedním místě. Mohlo by se zdát, že exhibice jsou pro něj po tolika letech létání už jistou rutinou, ale nejlepší český akrobatický pilot Martin Šonka to tak nemá. Letecké představení jsou pro třetího muže prestižního seriálu Red Bull Air Race šancí, jak svůj sport přiblížit lidem. V sobotu 12. srpna bude převádět své umění na závodě Red Bull 400 v Harrachově. Tam, kde se vybíhá skokanský můstek.

Foto: Red Bull Content Pool

Svět je vzhůru nohama... Martin Šonka nad Budapeští.

Článek
Fotogalerie

V Harrachově na Red Bull 400 budete mít leteckou show. Co vás na exhibicích láká?

Je to možnost, jak ukázat leteckou akrobacii jako nádherný sport dalším lidem. Na závody tolik diváků rozhodně nechodí, takže je to jedinečná příležitost se ukázat. Navíc je to také způsob, jak se udržovat ve formě, je to vlastně částečně takový trénink.

Chystáte pro harrachovské publikum nějakou novinku?

Ještě přesně nevím, jakou sestavu zvolím, ale věřím, že to bude publikum bavit. Hlavně doufám, že vyjde počasí, aby bylo možné nad Harrachovem létat a divákům tak budu moci zpestřit zážitek z úžasného závodu.

Jak často průběh svých vystoupení měníte, jestli vůbec někdy?

Hodně záleží na podmínkách, za jakých se létá. Ale víceméně je základ sestavy stejný a občas vyměním nějaké prvky. Asi nikoho by nebavilo koukat se pořád na to samé, takže nějaké lehké změny tam bývají.

Jak si zpestřujete svoji fyzickou přípravu?

Už samotný akrobatický let je fyzicky velice náročný, takže je to trénink sám o sobě. Nicméně na zemi využívám posilovnu, hodně mi dává ježdění na Jetsurfu, kde je důležitá rovnováha a silný střed těla.

Patří do vašich tréninkových aktivit i běhání?

Jednoznačně patří. Běhám rád, nejen kvůli fyzickému tréninku, ale člověk si vyvětrá i hlavu. Hodně rád mám běžky, když je navíc pohádková zima, jako byla letos, je to nádhera.

Troufl byste si na výběh harrachovského můstku?

Určitě bych to rád zkusil. Závod už jsem sledoval v minulých letech, bohužel to ale termínově vycházelo vždy tak, že jsme byli v zahraničí na závodech. Je to neskutečná zabíračka a obrovská výzva. Respekt patří každému, kdo se přihlásí.

Co nějaký závod podobný Red Bull 400?

Musím říct, že žádný extrémní výběh jsem zatím neabsolvoval, ale o to víc mě láká si to vyzkoušet.

Reklama

Související témata: