Hlavní obsah

Krkonošská padesátka se předvedla v celé letní kráse

Svatý Petr

Mají to za sebou. Hřebeny byly zdolány. Ideální počasí, slunce, svěží vánek v kopcích a panoramatické výhledy, osvěžení na trase horských bystřin. Tohle byly Krkonoše v plné letní kráse. Královský běžecký podnik Kilpi Trail Running Cup ve Svatém Petru nabídl běžcům o víkendu unikátní a často limitní zážitky. Jiří Petr a Marcela Joglová se stali vítězi horské padesátky.

Foto: Kilpi Trail Running Cup

Běhání v Krokonších má svoji krásu, i když to mnohdy bolí.

Článek

„Chtěl jsem si to dát na zpestřenou a vyšlo mi to," reagoval překvapený král. Celou pouť zvládl 38letý borec od Brna za výtečných 4:37:44.

„První část jsme se tam prolínali s kluky z kratší trati. Pak od rozdělení na 18. kilometru od Horalu jsem zůstal na čele sám. Na Medvědíně jsem poprvé viděl ty dva (Palko a Štantejský) za sebou. V tom kopci nemáš takový odhad, začalo mi docházet a bál jsem se, že to ztratím. Ale pak se to zase rozběhlo a udržel jsem tři minuty náskoku. Jsem moc spokojený. Celou sezónu mám nějaké zdravotní problémy, tak doufám, že jsem je tady rozehnal," komentoval svůj výkon Petr.

Na druhém místě skončil zkušený skyrunner Aleš Palko, minutu za ním Michal Štantejský. Na stupně vítězů se nevešel obhájce prvenství Radoslav Groh.

První hory a hned výhra

Mezi ženami se objevila nová hvězda Marcela Joglová. „Můj první horský běh, navíc takhle dlouhý," oddychovala královna. „Na Medvědíně mě začaly chytat křeče i píchat, myslela jsem, že budu muset zabalit, ale naštěstí jsem to z kopce zase rozběhala," vyprávěla.

Třicetiletá pražská fitness trenérka původem ze Šumavy běžela letos na jaře první maratón na silnici za 3:02. „Běhám pro radost, občas s klienty, závody si vybírám podle chuti," povídala. „Ale tady se mi to líbilo úplně nejvíc. Žádné davy, sportovní úroveň, nádherná příroda. Možná mi zrovna tohle bude sedět nejvíc," usmála se. Druhá skončila Daniela Havránková, třetí doběhla Tereza Gecová

Lyžaři na běžecké trati

Poloviční 24 km trať je plnohodnotnou součástí seriálu KTRC (královská padesátka se hodnotí s mimořádným koeficientem 1,5). Také tady vypuštění závěrečného výšlapu sjezdovky a jeho nahrazení dřívější panoramatickou poutí na Klínovky jednoznačně prospělo, což si pochvalovali i zvuční lyžaři Stanislav Řezáč a Zuzana Kocumová.

Bývalá juniorská mistryně světa v běhu na lyžích a současná dvojnásobná světová šampiónka ve sparťanském závodě v dresu Inov8 jasně dominovala. Vyrazila s hůlkami, ale po seběhu Stohu je odhodila. „Ty výběhy se daly zvládat v pohodě," vysvětlovala. Absolutně skončila osmá za 2:13 a trať si moc užila. „Já jen závodím, protože bych už v týdnu nestihla regenerovat," hodnotila svoji formu.

Řezáč se držel na špici, ale dvojice specialistů, horský běžec „krupičkovec" Radek Hübl a orienťák Jan Mrázek, přece jen brzy ukázali kvalitu. „Běhal jsem tu někdy před patnácti lety. Ty seběhy byly drsný, ale celkově dobrý trénink," pochvaloval si Řezáč, nejlepší čtyřicátník, celkem šestý.

Kilpi Trail Running Cup pokračuje půlmaratónem na Lipně příští sobotu 19. srpna.

Reklama

Související témata: