Hlavní obsah

Hlava zbrocená krví a osobní rekord. Tak dopadl útok dravce

Londýn

Muže v Británii doslova sestřelil ze stezky velký dravec a způsobil mu masivně krvácející rány na hlavě. Muž, jehož útok ptáka porazil na zem, se nejprve domníval, že jej napadl zloděj basebalovou pálkou. Teprve až když nad sebou uslyšel šustot širokých křídel, došlo mu, že se stal obětí velice nepravděpodobného útočníka. Po pár hodinách už byl ptákovi za jeho agresivitu vděčný.

Foto: Profimedia.cz

Káně Harrisova. Chtěli byste také takového trenéra?

Článek
Fotogalerie

Když se Andy Llewellyn v podvečer jednoho dne vydával na svůj pravidelný pětikilometrový okruh, netušil ještě, že se stane v Británii raritou. A to nejen kvůli dvěma dlouhým, silně krvácejícím ranám na své hlavě. Byl zhruba v polovině své trasy, když znenadání ucítil zezadu silný náraz do hlavy, který jej srazil dopředu k zemi. V okamžiku překvapení vydal silný zoufalý výkřik, neboť se domníval, že se právě stal obětí útoku nějakého poberty.

„Pak jsem ale uslyšel šustot křídel kolem mých ramen a hlavy a došlo mi, že to, co mne stáhlo dopředu a dolů, byly spáry dravce. Můj první dojem byl, že mne někdo praštil basebalkou nebo kamenem," vylíčil později Andy serveru Mail Online. Když si 44letý rekreační běžec osahal zraněnou hlavu, jeho ruce byly celé od krve. Rána masivně krvácela. Muž na nic nečekal, zvedl se ze země a běžel si pro pomoc. Ta se mu nejprve dostala doma od partnerky a později také od lékařského personálu v nemocnici. „Běžel jsem přímou cestou domů. Na pěti kilometrech se mi dokonce podařilo překonat svůj osobní rekord. Ten pták mi nakonec přinesl štěstí," pochvaloval si krvavá jatka později běžec.

U partnerky a svých čtyř dětí ale nejprve vyvolal veliké pozdvižení. Byli šokováni a nejprve mu nechtěl nikdo věřit, že jeho zranění opravdu způsobil opeřenec. Také na ambulanci prý takový případ ještě nepamatují a běžci s novým osobním rekordem nasadili týdenní antibiotickou kůru.

Případ byl zveřejněn a podle rozsahu poranění a dalších indicií se odborníci shodli na tom, že za útokem musela stát káně harrisova. Tento dravec je doma ve Střední a Jižní Americe, ovšem jeho výskyt je stále častěji hlášen také z britských ostrovů. Existenci káně harrisovy v nepůvodním prostředí mají pravděpodobně na svědomí nezodpovědní sokolníci, u nichž je jinak tento pták pro svůj snadný výcvik velmi oblíben.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články