Hlavní obsah

Dát stomílovku a horský maratón v jeden víkend? Američan to umí

Leadville

O Michaelu Wardianovi jsme naposledy slyšeli pět chvály po jeho letošním vítězství ve World Marathon Challenge, závodech probíhajících po sedm dní na sedmi různých kontinentech a obsahujících sedm maratónů v nejrůznějších podmínkách. Nyní opět dokázal, že jeho odolnost nezná mezí ‒ stal se v pořadí teprve druhým člověkem na světě, který zvládl další výzvu.

Foto: Profimedia.cz

Michael Wardian umí i rock'n'roll - nový světový rekord v Las Vegas.

Článek

Přesně 161 kilometrů měří závod Leadville Trail 100 v americkém Coloradu. Michael ho běžel v sobotu. Startovalo se ve čtyři hodiny ráno a Wardian doběhl po 20 hodinách, 18 minutách a 57 vteřinách do cíle. Celkově obsadil respektu hodné 10. místo. To není všechno, krátce po půlnoci nasedá do auta a přejíždí na start nedělního závodu, maratónu. Do startu mu zbývá necelých šest hodin. Maraton ovšem není ledajaký. Jde o jeden z nejnáročnějších na světě. Pikes Peak Marathon je totiž v zásadě horský maratón vedoucí neustále do kopce, kde průměrný sklon svahu činí 11 %! Wardian jej udolal za 6 hodin, 2 minuty, 55 vteřin.

Americký vytrvalec jako by se specializoval na překonávání extrémních rekordů. Při sedmimaratónovém závodě překonal časový rekord, když každý ze sedmi maratónů, tu na poušti, tu na sněhu, zaběhl v průměru za 2:45:56. Na humorném Rock'n'Roll Marathonu ve městě hříchu Las Vegas předvedl zase světově nejrychlejší maratón v převleku za Elvise Presleyho. Nyní přidal součtově nejrychlejší čas z nejtěžších závodů svého druhu na světě.

Wardianovi blahopřál k výsledku i Marshall Ulrich, první člověk, který před 24 lety dokázal, že něco takového lidské tělo přeci jen dokáže. Na sociálních sítích se Wardian nerozpakoval přiznat, že už v sobotu trpěl zažívacími problémy a dobře mu nedělala ani velká nadmořská výška.

Co vyvede Wardian příště? Oběhne zeměkouli za 80 dní?

Reklama

Související témata: