Hlavní obsah

V Londýně vyrostl atletický ovál na střeše výškového domu

Možná si právě vy přejete, kéž byste měli běžecké terény nebo podobné možnosti blíž své práci. Kancelář uprostřed velkého města s hustým provozem může mít jisté výhody, ne však, když se chcete v pauze jít proběhnout. Lék na tuto patálii možná vymysleli a také postavili architekti v Londýně. Ve východní části města v komplexu kancelářských budov White Collar Factory nechali vyrůst kus opravdového atletického oválu.

Na střeše londýnského mrakodrapu vyrostla běžecká dráhaVideo: Reuters

 
Článek

„Lidé naneštěstí pracují déle a tvrději, než možná kdy museli. Takže pokud pracují tvrdě, určitě také potřebují místo, kam uniknout a na chvíli vypustit," komentuje Simon Allford, britský architekt stojící za celým projektem. Podle jeho názoru se tak stává sama budova socializačním prvkem. Komplex budov je využíván pro řadu různých účelů a aktivit. Vzniká tak různorodá komunita uživatelů a komplex se stává jakýmsi zmenšeným modelem města.

„Už od počátku se nám tento nápad líbil a myšlenkou jsme byli velice nadšeni. Pokud byste pracovali v této budově, máte možnost sejít dolů a proběhnout se v ulicích mezi hustým provozem. Anebo se můžete vydat na střechu a dát si pár koleček s výhledem na Londýn," doplňuje architekt Allford.

Atletický ovál je umístěný na střeše 75metrové budovy a měří 150 metrů, přičemž zároveň poskytuje kompletně 360stupňový výhled na Londýn. Architekti ovšem mysleli i na jiné druhy zábavy, než je jen samotný běh. Součástí střešního komplexu je také bar, z nějž lze pozorovat dráhu v celé její délce.

Reklama

Související témata: