Hlavní obsah

Přes dvacet procent závodníků podvádělo! Neuvěříte proč

Mexico City

Nestává se často, aby byl každý pátý účastník nějakého závodu diskvalifikován. Popravdě řečeno v celé lidské historii k tomu nedošlo dokonce ještě vůbec nikdy. Až letos. Mexico City Marathon s proklamovanými 28 206 účastníky na cílové čáře diskvalifikoval přes 5 800 svých účastníků a stal se světovým rekordmanem. Masivní nárůst podvodníků mezi milovníky fazolí a širokých sombrer? Ano i ne. Tento sport získal další rozměr z důvodů, které se vám asi budou zdát směšné.

Foto: Profimedia.cz

Také vítězové letos dostávali velké C. Ti si ho ovšem museli opravdu zasloužit.

Článek

Podvody na závodech, a to zdaleka nejen běžeckých, jsou dnes na denním pořádku. Jednak za to můžeme my lidé, jednak za to může technika. Ta na jedné straně stále dokonaleji pomáhá odhalovat podvody, které tu byly tak nějak vždycky, na straně druhé i ona sama může svým selháním občas způsobit, že se někdo jako podvodník jeví. Ale aby byl každý pátý podvodníkem, to už jsou opravdu vysoká čísla. Bohužel se zdá, že technika na vině tentokrát nebyla.

Motivy pro podvodné jednání se stále opakují: Někdo chce vypadat lépe a zdatněji sám před sebou a svým okolím, někdo chce alespoň papírově získat čas, na který by sám neměl, aby třeba dostal kvalifikaci na nějaký slavný závod. A někdo se dopustí podvodu třeba jen kvůli tomu kousku laciného kovu ‒ účastnické medaile. Zdá se, že toto byl i mexický případ.

Způsobů podvodů je celá řada. Nejčastější a nejjednodušší je prostě vběhnout na trať závodu až někdy v jeho průběhu a pokud možno ještě předběhnout vedoucího závodníka. Můžete si cestu někde zkrátit nebo třeba popojet dopravním prostředkem. Můžete svůj čip dát rychlejšímu kamarádovi (kamarád z Keni se v tuto chvíli opravdu vyplatí) do kapsy a chlubit se pak nepředstavitelně dobrými výsledky. V souvislosti s MCM se prý objevily i fotografie běžců, jak si cestu krátí vlakem. Naprostá většina diskvalifikovaných ale využila hned prvně jmenovanou možnost. Se svým číslem si počkala někde za rohem na závěrečných kilometrech trati a pak prostě proběhla cílem, kde na krk dostala svou vytouženou účastnickou medaili.

Vlastně si za to Mexico City Marathon může tak trochu sám. V roce 2013 totiž organizátoři zahájili sérii medailí, z jejichž písmen se v průběhu let má skládat nápis MEXICO. Letos dostávali v cíli účastníci velké C. Může být tohle motivace pro masivní podvody? Zdá se, že jednoznačně ano. Na fotografiích ze závodu můžete často vidět běžce se startovními čísly postávající podél koridorů, jimiž právě probíhají vedoucí závodníci. Nepřekvapí, že je evidováno přes 10 000 běžců, kteří neproběhli kolem minimálně jednoho kontrolního kobercového snímače z osmi. Celé jedno procento účastníků nějakým záhadným způsobem neproběhlo kolem žádného z nich.

Zhruba 5 000 lidí má časy, které by odpovídaly skutečnosti, pokud by se jim podařilo proběhnout startovní čárou během vteřiny a půl od startovního výstřelu, což ve skutečnosti není v žádném případě možné. (Například na pražském maratónu s 10 000 účastníky může trvat odstup od výstřelu a fyzického proběhnutí startem třeba i 12 minut - pozn. red.) Některé čipové časy účastníků zase napovídaly, že jejich nositelé proběhli startem ještě před samotným výstřelem.

Oficiální místa se zatím k incidentu nevyjadřují. Otázkou zůstává, zda celá věc nepoškodí i účastníky, kteří jednali fér. První zprávy ze světa už to totiž naznačují. Například proslulý Boston Marathon chce všechny, kteří svých kvalifikačních časů dosáhli na Mexico City Marathonu, podrobit ještě zvláštním kontrolám. Co se bude dít příští rok, kdy budou organizátoři rozdávat závěrečné písmeno O, snad raději ani nepředjímat. Ti se nechali slyšet, že účastnickou medaili na vyžádání zašlou i těm, kteří se nemohli zúčastnit. Možná konec podvodů tohoto druhu. Ale bude to fér?!

Podváděli byste kvůli účastnické medaili?
Kdyby byla pěkná, tak ano.
12 %
V žádném případě ne.
82,5 %
Nevím.
5,5 %
Celkem hlasovalo 1913 čtenářů.

Reklama

Související témata: