Hlavní obsah

Kanada si připomněla svého nejznámějšího sportovce všech dob

Ottawa

Desetitisíce Kanaďanů na více než 9 000 místech v celé zemi se zapojily do výroční akce Terry Fox Foundation, aby podpořily výzkum rakoviny, na niž jejich slavný hrdina sám zemřel. Ten se v rámci Marathon of Hope, Maratonu naděje na začátku 80. let minulého století snažil získat pozornost veřejnosti a prostředky na výzkum nemoci, o níž věděl, že jeho samotného připraví o život.

Foto: Profimedia.cz

Kanada si připomínala jednoho ze svých největších hrdinů.

Článek

O Terrym Foxovi mnozí v Kanadě hovoří jako o nejikoničtější postavě tamního sportu. Terry Fox se roku 1981 postavil na start svého vlastního projektu, aby podélně přeběhl celou zemi, a to i přesto, že mu byla kvůli postupující nemoci amputována celá pravá noha. Svou misi nestihl dokončit. Než jej definitivně zastavila zhoubná choroba, dokázal za 143 dní uběhnout 5 373 kilometrů.

Svůj cíl vybrat od každého z 24 miliónů Kanaďanů jeden dolar na výzkum rakoviny ale značně předčil. Na jeho počest se každoročně organizují nesoutěžní běhy po celém světě. Do dnešního dne nashromáždila nadace nesoucí jeho jméno přes 700 miliónů kanadských dolarů, tedy asi 12,5 miliardy korun.

Terrance Stanley Fox se narodil 28. července 1958 a zemřel 28. června 1981 ve věku pouhých 22 let. Stal se nejmladším držitelem nejvyššího civilního státního vyznamenání, Řádu Kanady.

Reklama

Související témata: