Hlavní obsah

To atletika ještě nezažila! Prvních pět běžců bylo diskvalifikováno

Kassel

Sen o velkém vítězství se ani ne v polovině závodu rozplynul jako cigaretový dým v uragánu hned pro pět závodníků ze špice nedávného městského maratónu v německém Kasselu. Doteď není úplně jasné, kdo je za celou záležitost zodpovědný. Odborná veřejnost původně dávala vinu policii, ta však toto nařčení důrazně odmítla ‒ a zdá se, že zcela oprávněně. Prvních pět běžců nicméně bylo diskvalifikováno. A pravý důvod této pohromy?

Foto: Profimedia.cz

Favorizovanou pětici diskvalifikace určitě nepotěšila. (ilustrační foto)

Článek

Letošní Kassel Marathon se, alespoň z pohledu vedoucí skupiny běžců, příliš nepovedl. Skupina razantně nastoupila do čela závodu a zdálo se, že ji už nic nedokáže ohrozit, když po 19. kilometru došlo k tragické chybě. Pětice favoritů na křižovatce špatně odbočila a zkrátila si tak původní trasu závodu o téměř pět kilometrů. Když byla chyba odhalena, bylo pozdě na cokoli. Organizátoři pětici účastníků z čela závodu stáhli z tratě.

Podle dostupných informací nebyla ovšem chyba na straně běžců. V médiích se nejprve objevila informace, že chyby se dopustila asistující policie, která měla kvintet považovat za účastníky přidruženého půlmaratónu a poslat je na špatnou trasu. Velící důstojník ovšem toto tvrzení rázně popřel. Podle jeho slov řidič auta s časomírou jedoucího před vedoucí skupinou nenásledoval doprovodná vozidla policie, ale místo aby odbočil, pokračoval rovně v chybném směru.

Podle jiných informací měla být tou dobou chybná odbočka ze strany organizátorů zablokovaná a řádně označená. V takovém případě by se časoměrné vozidlo nemohlo ocitnout mimo správnou trasu. Pětice běžců po čase zaregistrovala, že něco není v pořádku, ale rozhodla se v závodu pokračovat. Část trasy tak ovšem nechtěně vynechala. Krátce nato pořadatelé běžce stáhli z trati.

Nakonec se organizátoři přeci jen chytili za nos a uznali svou chybu. Pro favorizované závodníky, kterým se účast takto zkomplikovala, se má připravovat finanční odškodnění. Zatímco Kassel opouštělo pět rozhněvaných mužů, Maciek Miereczko se mohl radovat. Do klína mu spadlo vítězství s časem 2:27:39 hod.

Reklama