Hlavní obsah

Podívejte se! Angela z Německa to všem natřela v poušti

Poušť Atacama je jedno z nejdrsnějších míst na zemi. Tvrdí se o ní, že je nejsušším místem na naší planetě a v jejím středu se nacházejí oblasti, kde nepršelo po mnoho stovek let. A právě v této oblasti, na území Chile, se odehrál etapový závod Atacama Crossing spadající do série 4 deserts. Pro letošní vítězství si doběhla Angela Zaehová z Německa a Američan Zandy Mangold. Podívejte se do nehostinné oblasti s námi!

Zandy Mangold a Angela Zaehová dominovali závodu přes AtacamuVideo: Reuters

 
Článek

Celý týden, respektive plných šest závodních dní trvá etapový závod, jenž se snad právem počítá mezi ty nejtěžší a nejvíce vyčerpávající na světě. Celková vzdálenost čekající na návštěvníky činí úctyhodných 250 kilometrů a kilometráž v jednotlivých etapách se pohybuje mezi 10 a 76 kilometry v závislosti na aktuálním terénu.

Organizátoři totiž zvolili pouštní oblast nedaleko hranic s Bolívií, kde se běžci musí popasovat jak s dunami jemného písku, tak se štěrkem, volnými kameny i rozhlehlými oblastmi takzvaných solných pouští. Ani nadmořská výška účastníkům jejich situaci příliš neulehčuje. Startuje se ve 3200 metrech nad mořem v Arcoiris Valley a i samotný cíl v San Pedro de Atacama je ještě stále dost vysoko, ve 2400 m n. m.

Letošní ročník měl evidentní vítěze. Mezi ženami jasně dominovala Angela Zaehová z Německa, jež protnula cílovou pásku v čase 31 hodin, 9 minut s téměř tříhodinovým náskokem na druhou Kathiu Rachedovou z Libanonu. Mužům kraloval Zandy Mangold ze Spojených států. Jeho čas 28 hodin, 52 minut nenechal nikoho na pochybách, že vítězství patří právě jemu. Na letošním ročníku je zajímavý i doslovný překlad příjmení vítězů: Angela je ve své mateřštině „houževnatá" či „nezdolná". Vítěz mužské kategorie zase svým příjmením reprezentuje středomořskou zeleninu známou svým účinným působením proti chudokrevnosti a posilováním nervového systému.

Reklama

Související témata:
Mangold