Hlavní obsah

Zdravotní bratr školí profesionály. A už si přivlastnil i první světový rekord

Tim Freriks se už ve svých 26 letech stihl etablovat mezi ultramaratonskou smetánkou. Svůj talent začal pořádně objevovat až letos, kdy zaběhl padesátimílovou, převážně single-trackovou trať závodu Lake Sonoma na druhém místě a Transvulcania, ultra o délce 73 kilometrů dokonce vyhrál. Teď si na konto připsal světové prvenství.

Foto: Profimedia.cz

Je jasné, že Grand Canyon rim-to-rim bude chvílemi opravdu hodně do kopce.

Článek

Do dějin ultramaratonu se Freriksovi podařilo zapsat strhujícím výkonem: novým rekordem v překonání amerického Grand Canyonu z jednoho okraje na druhý, tzv. rim-to-rim. Jeho jednadvacetimílová pouť trvala pouhé 2 hodiny, 39 minut a 38 vteřin. O celých sedm minut tak vylepšil předchozí rekord svého kamaráda a tréninkového partnera Jima Walmsleyho, který je sám ve svém oboru velkým pojmem. Jim Walmsley byl například prvním běžcem, který překonal rim-to-rim-to-rim (z okraje Grand Canyonu na druhý a zase zpět) v čase pod 6 hodin.

Tim Freriks dostudoval Northern Arizona Univerzity v roce 2013 a nyní pracuje na plný úvazek v nemocnici jako zdravotní bratr. Už za dob studií byl Velký kaňon jeho oblíbeným místem tréninků. Na sociálních sítích přiznal, že měl co dělat, aby se mu mezi náročnou práci podařilo vmáčknout také kvalitní přípravu na letošní rekordní pokus. Že jeho situace opravdu není jednoduchá, ilustruje také fakt, že hned druhý den po výkonu nastupoval na první ze tří dvanáctihodinových služeb v řadě.

 

Set a new fastest known time (FKT) for the rim-to-rim in the Grand Canyon this morning! 2:39:38 from the North Kaibab trailhead to the South Kaibab trailhead in one of the most incredible places on earth. Couldn't have done this without the help of my friends and the support of @hokaoneone. Without @walmsley172 and @jared_hazen hootin' and hollerin' for me all the way down at the river, that climb would've been twice as hard, and my friends and family at the rim made that final push all worth it. - The Grand Canyon has always felt like home, and this morning's effort reminded me how special this place is to me. Photo credit to the amazing @sunnymae. - Thank you to my sponsors that continue to support this dream of mine: @hokaoneone @clifbar @drymaxsocks @squirrelsnutbutter #timetofly #feedyouradventure #NationalParkService #GrandCanyon #SNB #drymaxsocks #coconinocowboys #thecanyonmakescowboys

Příspěvek sdílený Tim Freriks (@frerikstim),Říj 1, 2017 v 12:37 PDT

Ani to jej ale nedokáže odradit od jeho běžecké vášně a vytrvalec už nyní plánuje další hvězdné výkony.

Reklama