Hlavní obsah

Austrálie má svého extrémistu. Kontinent zdolal už dvakrát

Canberra

Jako mají Spojené státy svého, i když pouze filmového, hrdinu Forresta Gumpa, má Austrálie svého Dava Alleyho. Ten na rozdíl od Gumpa opravdu existuje. A nepobíhal od jednoho pobřeží k druhému jako jeho kolega ze stříbrného plátna, ale svou domovinu si dokonce obkroužil ‒ a ne jednou. Vše navíc v rekordních časech. Že by si Austrálie natočila vlastní film o svém hrdinovi, kterému jde od ruky vše, do čeho se pustí?

Foto: facebook Race Around Australia

Dave Alley v Austrálii nemá pokořitele.

Článek

Už v roce 2011 se neuvěřitelně vytrvalý Australan Dave Alley pustil do svého velkého projektu, který nazval Race Around Australia 1. K tomuto epickému činu se rozhodl poté, co roku 2008 poprvé úspěšně zakusil slasti a strasti dlouhého triatlonu Ironman. První obkroužení Austrálie si naplánoval na kole. A jak řekl, tak také učinil. 13 383 kilometrů zdolal za necelých 38 dní a překonal tak stávající rekord o více než 3 dny. A aby se necítil o něco ošizený, ještě si nějakou tu etapu jako bonus přidal.

To Alleymu ale nestačilo. Hned po ukončení prvního projektu začal přemýšlet, co podniknout dál. Světlo světa spatřil plán na jeho další projekt Race Around Australia 2. Obkroužit svoji vlast opět vlastními silami se tentokráte rozhodl pomocí běhu. Ve svých 39 letech se vydal na cestu, jejíž délka činila nakonec 175 dní. Zhruba 14 000 kilometrů pravidleně ukrajoval po osmdesátikilometrových denních dávkách. Extrémní otec od rodiny nakonec předchozí rekord 13 383 kilometrů za 174 dní hravě překonal a ještě si pár etap jako bonus přidal (původní rekordní vzdálenost zvládl za 169 dní).

„Nebudu vám lhát, byla to ta nejtěžší věc, jakou jsem v životě udělal," shrnul krátce své úsilí sám vytrvalec. Společně s touto akcí dokázal Dave Alley pro charitativní účely získat 50 000 australských dolarů, tedy asi jeden milión korun. Peníze putovaly na sbírkový účet White Cloud Foundation, která se stará o Australany trpící depresemi. Těch je v Austrálii diagnostikováno na jeden milión ročně.

Reklama

Související témata: