Hlavní obsah

Fotbalový dres s nevhodným jménem? Francouz za něj dostal půl roku natvrdo

Praha

Za pobíhání v kontroverzním úboru si francouzský muž odnesl nepodmíněný trest. Vyšetřovatelům se nelíbily jeho individualizované fotbalové dresy se jmény teroristů a diktátorů. Recidivistovi by možná všechno prošlo, kdyby nebylo jednoho ostražitého prodavače. A francouzské soudnictví má rázem o další velkou kauzu navíc.

Foto: Profimedia.cz

A dost možná ani FC Barcelona by o takovou "reklamu" nestála. (ilustrační foto)

Článek

Francouzská móda má ve světě jméno i váhu, ovšem upravené fotbalové dresy mezi obdivované kousky asi patřit nebudou. Přesvědčit se o tom na vlastní kůži mohl 34letý Chakib Limane. Ten byl oficiálně zadržen poté, co na něj policii upozornil prodavač z obchodu se sportovními suvenýry. Do jeho krámku totiž nakráčel podezřelý muž s monitorovacím zařízením na jednom z kotníků a požadoval výrobu personalizovaného dresu FC Barcelona se jménem „Bin Ládin" na zádech.

Později se ukázalo, že šlo právě o Limana, který si zároveň odpykával jeden z už udělených alternativních trestů. Policie u něj doma našla další fotbalové dresy nesoucí jména lidí zodpovědných za nejotřesnější válečná a teroristická zvěrstva. Na počítači podezřelého pak vyšetřovatelé našli další důkazy o sympatizování s terorismem včetně fotografií samotného Usámy.

Muž se u soudu hájil tím, že šlo jen o „hloupý žert", když v podobných dresech chodil běhat kolem univerzitního stadionu. Obhajoba apelovala na soud, aby rozlišoval mezi „špatným vkusem" a „sympatiím k terorismu". Soud na takové argumenty nepřistoupil. Muž byl shledán vinným a odsouzen na šest měsíců odnětí svobody nepodmíněně. Během výslechu vyšlo najevo, že v některých svých upravených dresech vycházel také na dvůr vězení, když si odpykával předchozí tresty. Soud jej dále na pět let zbavil občanských práv.

Francie už podobný případ řešila, kdy potrestala matku a strýce chlapce jménem Džihád, který se údajně měl narodit 11. září. Do školy přišel chlapec v tričku, na němž bylo zpředu napsáno „Jsem bomba" a na zádech velkým písmem „Džihád, 11. září". Soudy několika instancí nakonec přeci jen dospěly k názoru, že se nejednalo o hloupý žert, ale o sympatizování s terorismem, náležitě oceněné několikaměsíčním žalářem a mastnou pokutou.

Jaký máte názor na „nevhodnou“ úpravu dresů?
Je každého věc, co si nosí na tričku.
27,5 %
Pokud nese jméno zločince, měl by to být trestný čin.
68,1 %
Nevím, nemám vyhraněný názor.
4,4 %
Celkem hlasovalo 742 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Recidivista
Džihád
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články