Hlavní obsah

Smutný konec jedné šampiónky. Vězení kvůli krádežím

Tokio

Ne všechny osudy atletických šampiónů mají hladký průběh nebo jen pozitivní zápletky. Bývalá reprezentantka Japonska v maratónu sbírala kdysi pro svou vlast čest a slávu, nyní se karta obrátila. Psychické problémy s sebou přinesly bulimii a kleptomanii. Japonka byla několikrát zatčena za krádeže v obchodech, převážně právě jídla.

Foto: Profimedia.cz

Šampiónka Jumiko Hara (na snímku se startovním číslem 7) dlouhodobě trpí psychickými problémy.

Článek

Jumiko Hara byla nedávno opět přistižena v obchodě při krádeži. Případ byl předán policii a následně se dostal k soudu, odkud japonská běžkyně odešla s podmíněným trestem odnětí svobody na jeden rok s tříletou zkušební dobou. Ačkoli je atletka známou recidivistkou, dostala ještě poměrně nízký trest. Soudce posuzující případ vzal v potaz i hlavní bod obhajoby, že kleptomanie obžalované byla způsobena dlouhotrvajícími stravovacími problémy táhnoucími se už 17 let.

Pětatřicetiletá atletka začínala nejdříve na desetikilometrové trati. Brzy ale přešla na půlmaratónské a maratónské distance. Několik významných domácích závodů na královské trati se jí podařilo také vyhrát. V dobách její největší slávy se jí podařilo obsadit šestou příčku na mistrovstvích světa, a to hned při svém maratónském debutu. Hned v začátcích její závodní kariéry se u ní ale probudily také psychické problémy doprovázené poruchami příjmu potravy. To mělo za následek i časté krádeže v obchodech s potravinami.

Ani nyní, kdy už aktivní kariéru ukončila, ovšem Japonku psychické problémy neopouštějí. Krádeže pokračují. Naposledy byla zatčena za krádež kosmetických přípravků a dalších předmětů. Kleptománie se u ní původně vyvinula z poruchy příjmu potravy. Kradla v samoobsluhách jídlo, aby ušetřila peníze. Věděla, že ukradené jídlo tak jako tak zanedlouho vyzvrací. Při posledním případu už ale o jídlo nešlo. Japonka údajně odcizila osm předmětů v celkové hodnotě 2700 jenů, tedy asi 520 korun.

Obžalovaná se k činu přiznala a nedlouho poté, co byla propuštěna na kauci, vyhledala odbornou pomoc. Celá událost je o to smutnější, že se jedná o škodní částku v takové výši, že by se například české soudy vůbec případem nezabývaly. U nás by totiž nešlo o trestný čin, ale pouze o přestupek.

Reklama

Související témata: