Hlavní obsah

Nejpustší světadíl zažil extrémní výzvu. Ta skončila rekordem

Praha

Nízké teploty vedou některé lidi k podivným nápadům. Možná je to dané tím, že promrzající organismus má také za následek horší zásobování mozku živinami. Nicméně organizátorům maratónu v Antarktidě se podařilo přesvědčit elitního irského běžce, aby na zamrzlém kontinentu v nelítostných podmínkách zkusil zaběhnout nejrychlejší ledovou míli světa.

Foto: facebok AIM

Mezi nejtěžší běžecké cíle patří antarktická míle.

Článek

Paul Robinson strávil na cestě na ledem pokrytý jižní konec světa celé tři dny. Pak už jen stačilo zavázat tkaničky na tretrách, svléknout všechny zateplovací vrstvy až na jednu a vyrazit doslova a do písmene s větrem o závod. Celou akci zachycovaly drony a kameraman ze sněžného skútru.

„Říkal jsem si: No do pr***e, ani nevím, jestli se mi vůbec podaří doběhnout do konce. Moje nohy se proměnily v rosol, ale věděl jsem, že nesmím padnout v žádném případě, musím to doběhnout, protože tohle už nechci víckrát zažít," řekl po doběhu upřímně Robinson.

Vzdálenost jedné míle byla čtyřikrát důkladně přeměřována nejspolehlivějšími přístroji GPS. Celý úspěšný pokus se odehrával na rovině ledovce Union Glacier mezi dvěma majestátními horami, doslova uprostřed sněhové pouště. Energii běžci ubíral kromě větru také sníh, který sice nebyl nikterak hluboký, do nějž se ale atlet při každém kroku propadal o 7-12 centimetrů.

„Máte pocit, jako by vám měly vybuchnout plíce," doplnil Robinson, který z místa svého úspěšného rekordu stihl odletět ještě předtím, než oblast zasáhl blizard. A jaký byl tedy jeho rekordní čas? 4 minuty 17,9 vteřiny.

Reklama

Související témata: