Hlavní obsah

Nastala doba úplně nového dopingu? Zatím ho nikdo nezakázal

Praha

Doping, o kterém bude řeč se už teď dostal mezi profesionální elitu a mnohým závodníkům i závodnicím pomáhá až na stupně nejvyšší. Na rozdíl od nejrůznějších chemických či biologických preparátů podávaných ústně nebo injekčně je ale velmi snadno odhalitelný. Je totiž vidět pouhým okem. Doposud ho nikdo nezakázal, ale takové hlasy už se začínají ozývat. O co jde?

Foto: Profimedia.cz

Doping má mnoho podob. Teď zřejmě přibyla ještě další.

Článek

Odpověď je jednoduchá. A možná už jste tuto formu dopingu ‒ „shoe doping" (česky něco jako „botní doping" ‒ pozn. red.) viděli i na vlastní oči. Letos ji totiž používali vítězové hned čtyř ze šestice největších a nejvýznamnějších maratónů světa i nejrychlejší maratónec světa vůbec. Jde o obuv Zoom Vaporfly od amerického výrobce Nike. Právě ta se pro některé stala doslova spásou, pro druhé trnem v oku. Tato speciální závodní bota v sobě totiž ukrývá kontroverzní technologie, konkrétně speciální pěnovou mezipodešev a dlouho vyvíjený karbonový plát. Tyto součásti prý mohou za to, že v průměru zrychlí atleta právě o 4 %, která bota nese i ve svém názvu.

University of Colorado provedla testy, z nichž vyplývá, že tyto boty snižují energetickou náročnost běhu v průměru o 4 %. Jinými slovy, že vás o 4 % zrychlí. Studie ve svých predikcích zašla ještě dál a vyslovila také hypotézu, že „s touto obuví by špičkoví běžci měli být schopni dosáhnout maratónského času pod dvě hodiny". První pokusy už proběhly. Vzpomeňte na projekt Breaking2, u něhož naše redakce také byla a který vyústil v nejrychlejší maratónský čas všech dob. Keňan Eliud Kipchogezaběhl 42,195 kilometru za dvě hodiny a 25 vteřin. Jeho výkon ve speciálních botách z mnoha důvodů nemůže být uznán jako oficiální rekord, přesto je ale působivý.

Pojďme na další čísla. Vezmeme-li první tři možná pódiová místa v obou kategoriích za Velkou šestku (Marathon Majors), máme 36 možných medailových pozic. Z těchto 36 pozic jich 19 obsadili běžci a běžkyně s botním dopingem od Nike. Téměř 53 %, na tom už asi něco bude. A začínají se ozývat sportovní specialisté, že už jde o neférovou výhodu, jinými slovy doping. Když si ale do rukou vezmete kalkulačku a všem vítězům v Zoom Vaporfly ona čtyři procenta od výkonů odečtete, dostanete vesměs časy, které dotyční běžci a běžkyně během své kariéry už překonali. Takže jenom samotnou botou to zase být nemůže. Jisté účinky se jí ovšem na druhé straně nedají upřít. Jde ale skutečně o doping? To budou muset rozhodnout ‒ a případně zakázat ‒ nejvyšší místa oficiální atletiky.

Jak hodnotíte „botní doping“ vy?
Je to v pořádku, takové boty si může legálně koupit každý.
89,4 %
Jde jednoznačně o neférovou výhodu.
5,9 %
Nevím, nemám vyhraněný názor.
4,7 %
Celkem hlasovalo 4405 čtenářů.

Reklama