Hlavní obsah

Hvězdy atletiky našly svůj odraz na obloze

Londýn

Největší atletické hvězdy dneška se dočkaly svých vlastních souhvězdí. Je dost možné, že mladíci od nynějška nebudou okouzlovat dívky pod hvězdnou oblohou svou znalostí Orionu či Velké medvědice. Svá první objetí a zamilované polibky si od této chvíle budou vyměňovat pod souhvězdím Usaina Bolta nebo Mo Faraha.

Foto: Profimedia.cz

Usain Bolt nyní patří mezi hvězdy oválu i oblohy.

Článek

Jamajčan a Brit nyní září jak na atletických oválech, tak na obloze, a to díky práci astronomů z britské University of Birmingham. Vědci totiž seznali, že tradiční souhvězdí na obloze pojmenovaná většinou podle jednotlivých znamení zvěrokruhu nebo starověké mytologie dnešní děti vůbec netáhnou. Pokusili se tedy překreslit hvězdnou oblohu a vnést do ní novou identitu třeba právě nejznámějších atletů. Doufají, že tímto krokem přilákají k zasněným pohledům ku hvězdám více mladých lidí.

Hvězdný obrazec sprintera Usaina Bolta zahrnuje hned devět hvězd, z nichž pochází většina ze souhvězdí Býka. Tohoto šampiona ve sprintech na 100 a 200 metrů zářivá vesmírná tělesa zobrazují v jeho charakteristické póze. Vědci také zmapovali souhvězdí tvořící velké tiskací M, které má zajistit nesmrtelnou slávu olympijskému zlatému medailistovi na 5 a 10 kilometrů Mo Farahovi. Ten na obloze také naznačuje svůj charakteristický pozdrav, takzvaného „Mobota".

Mezinárodní astronomická unie tyto změny na obloze ještě neodsouhlasila, i tak ale vědci věří, že jejich počin opět přivede zvídavé děti k pohledům na hvězdy. Kromě hvězdných atletů dostala svůj zářivý obraz na obloze třeba také raketa Sereny Williamsové nebo brýle Harryho Pottera.

Vedoucí výzkumného týmu z univerzity v Birminghamu Emma Willettová se deníku The Telegraph svěřila: „Opravdu doufáme, že tato nová souhvězdí pomohou lidem nejrůznějšího věku znovu podnítit zájem o vesmír a astronomii, abychom společně mohli inspirovat další generaci astronomů."

Reklama

Související témata:
Astronomie
Obloha
Póza