Hlavní obsah

Minneapolis má nejrychlejšího starostu světa

Minneapolis

Nový starosta amerického Minneapolis je pravděpodobně nejrychlejším politikem světa. Minimálně na trati klasického maratónu. A pokud se na politiku nedá třeba Eliud Kipchoge nebo Usain Bolt, zřejmě u toho také zůstane.

Foto: Profimedia.cz

Jacob Frey, tehdy ještě jako zastupitel, na akci s minneapolskými hasiči.

Článek

36letý politik a zároveň bývalý výkonnostní běžec Jacob Frey se stal s největší pravděpodobností nejrychlejším starostou světa. Původně jako zastupitel kandidoval v loňském roce na post starosty, který v listopadových volbách získal. Teď složil slavnostní přísahu a tím se definitivně ujal funkce. Zda bude mít ještě čas na trénink a závody, je druhá otázka.

S jistotou však lze o Jacobovi Freyovi říci, že jeho osobní rekord na 42 195 metrů je 2 hodiny, 16 minut a 44 vteřin, což jej řadí nejen mezi velice dobré závodníky ale také na špici nejrychlejších politiků světa.

Jeho nejlepší výsledky už ale přeci jen patří do vzdálenější minulosti. V roce 2007 se účastnil Panamerických her v brazilském Riu de Janeiro, kde skončil čtvrtý. O rok později se vyznamenal na Austin Marathon, kde bral zlato. Své rodné Spojené státy americké reprezentoval úspěšně na mnoha mezinárodních akcích. Nicméně New York City Marathon byl v roce 2008 jeho posledním závodem, kterého se zúčastnil jako profesionál. Práce politika jej pohlcovala stále více a více. Pokud se jí bude i nadále věnovat se zápalem šampiona, čeká největší město státu Minnesota už jen prosperita.

Reklama