Hlavní obsah

Na svoje třicáté narozeniny to roztočil v poušti

Skye Sander se na své třicáté narozeniny rozhodl udělat něco výjimečného. Dal si jeden nelehký úkol sportovní a jeden nelehký úkol finanční. Oba se mu nakonec podařilo splnit ‒ uběhnout 155 mil pouští Jižní Ameriky a získat pro charitativní organizaci bojující s chudobou 30 000 dolarů. Slušný výkon na to, že nikdy moc netrénoval, co říkáte?

Foto: Profimedia.cz

Přes hory a pouště se vydal Skye za svým snem a pomocí chudým. (ilustrační foto)

Článek

Všechno to začalo tím, že Skyův švagr zdolal svůj první pouštní ultramaratón napříč Saharou a zároveň získal peníze pro organizaci Opportunity International. Skye byl vždycky jedním z těch, kteří se toužili někam posouvat a neustále vyzývat své limity. Věděl, že už brzy se sám postaví něčemu podobnému.

Nyní se daly věci do pohybu a Skye se rozhodl překonat své obavy a strach, zavázat tkaničky běžeckých bot a vyrazit do Patagonie. Měl pro to hned dva dobré důvody. Jednak do termínu závodu spadaly jeho 30. narozeniny, jednak se objevila příležitost, jak podpořit charitativní organizaci bojující proti chudobě a zároveň působící v jeho zaslíbené zemi Kolumbii.

Skye totiž svých první osmnáct let života strávil v Kolumbii, kde se narodil jako syn do misionářské rodiny k dalším třem svým sestrám. Dobře věděl, v jaké bídě mnoho obyvatel žije. Španělsky uměl číst a psát dříve než anglicky a vždy se považoval více za Kolumbijce než za Američana. A tak vyslyšel boží volání a vydal se na běžeckou pouť o 250 kilometrech a načítaným převýšením 4200 metrů bez podpory (tzv. self-supported race ‒ pozn. red.). Překonávat musel ledové řeky i vyschlé pouštní oblasti až k neprostupným Andám, což nakonec zvládl.

Skye odpromoval na Westmont College v oboru obchod a ekonomie a nyní žije se svou ženou a dcerkou v kalifornské Santa Barbaře. Kromě Boha patří mezi jeho koníčky taky fotbal, cestování a dobrá kniha.

Reklama