Hlavní obsah

„Nejsme z pr...e!“ vzkazují Trumpovi olympionici

Washington

Prezident Spojených států amerických opět ukázal, že nejdříve mluví a až potom myslí. Když se se zástupci zákonodárného sboru sešel ve své oválné pracovně, aby probrali otázky imigrace a případných zákazů vstupu na území USA, vypustila nejmocnější hlava světa ze svých úst cosi, co jednak dokazuje, že historie není její silnou stránkou, jednak nadzvedlo ze židlí mnoho amerických sportovců. Jejich reakce na sebe nedaly dlouho čekat.

Foto: Profimedia.cz

Běžec Lopez Lomong (vpravo) se na věc dívá optimisticky.

Článek

Jak informoval deník Washington Post, zeptal se prý Trump arogantně: „Na co tady potřebujeme všechny ty lidi z pr...e světa?" (Doslovný přepis: "Why are we having all these people from shithole countries come here?" ‒ pozn. red.) Arogance a prostší duch prezidenta je dobře znám po celém světě. Patrně mu jeho královsky placení poradci ještě nesdělili, že on sám je potomkem imigrantů. Co je však ještě horší: prezident svým neomaleným výrokem urazil mnoho špičkových sportovců bojujících na světových kolbištích pod americkou vlajkou. Zřejmě zapomněl, že mnoho zlatých medailí vozí pro jeho zemi z olympiád a mistrovství světa právě novodobí přistěhovalci. Ani oni se k otázce imigrace neváhali vyjádřit.

„Jsem hrdým synem úžasného kontinentu jménem Afrika," napsal ve svém tweetu Keňan Bernhard Lagat, pětinásobný olympionik, jenž obdržel americké občanství v roce 2004. Vzápětí se obrátil přímo na prezidenta: „Afrika není pr...l, pane Trumpe!" Otevřeně nepřátelská politika amerických úřadů vůči přistěhovalcům vrhá nepříjemný stín i na mnoho amerických běžeckých es.

Lopez Lomong dvakrát reprezentoval USA na olympiádě a na LOH 2008 byl zvolen, aby při ceremoniálu nesl americkou vlajku. Pochází z Jižního Súdánu. Ve svých 16 letech se dostal do Ameriky na základě programu pro dětské uprchlíky. „Jsem velký optimista a tuto událost považuji za úžasnou příležitost pro nás podívat se do svých srdcí a zjistit, kdo jako Američané doopravdy jsme," řekl běžec na 1500 a 5000 metrů magazínu Runner's World.

Lomonga unesli během občanské války od rodičů, když mu bylo šest. Byl umístěn do tábora bojovníků, odkud se mu podařilo s dalšími třemi staršími chlapci uprchnout. Běželi dnem i nocí, aby se dostali do Keni. V uprchlickém táboře strávil deset let, než mohl začít nový život v USA se svou novou rodinou. Ve svém prohlášení Lomong dále vyzývá všechny, kdo se chtějí o uprchlictví a imigraci dozvědět více, aby jej kontaktovali. „Dáme si společně pěkný desetimílový výklus a já vám povyprávím svůj životní příběh," doplňuje afro-americký olympionik.

Stranou nezůstává ani patrně nejznámější americký „přistěhovalecký" běžec Meb Keflezighi původem z Eritrey. Z válkou zmítané země uprchl ve svých dvanácti letech. Také on se k celé věci vyjádřil, i když nerad mísí politiku se sportem. Ve svém prohlášení vyjadřuje zhnusení, nikoli však překvapení. „Neřeknu k tomu hodně. Trump udělal špatné věci s ohledem na imigraci, náboženství nebo ženy... Seznam by byl dlouhý. Proto teď nejsem překvapen."

Reklama