Hlavní obsah

Hasiči ukázali srdce. Do extrémní šílenosti nastoupili v plné zbroji

Hlavní město Německa zažilo o víkendu již 18. ročník Tower-Run Berlin. Vedle dvou set účastníků, kteří zaplnili celou kapacitu krátce po otevření registrací, přilákalo množství diváků také závěrečné klání. Závod hasičů v kompletním vybavení včetně těžkého ochranného oděvu nebo dýchací masky do schodů nejvyššího obytného domu Berlína se mohl pochlubit hordami nadšených přihlížejících.

Foto: facebook Feuerwache Berlin

Na hasiče čeká velká dřina, než si mohou vychutnávat panoramata.

Článek

Nemilosrdný závod se konal ve čtvrti Berlin-Gropiusstadt, kde se k nebi tyčí nejvyšší obytný dům hlavního města. Kapacita akce je omezena na dvě stovky účastníků, kteří startují v sedmi vlnách. Na akci se pravidelně scházejí špičky německého towerrunningu. Stále větší oblibě se ale těší závěrečná vlna patřící 26 hasičům.

Ti mají, stejně jako všichni ostatní účastníci závodu, za úkol zdolat 465 schodů výškové budovy, které následují po čtyřsetmetrovém úvodním rozběhu. Hasičtí záchranáři ovšem mají situaci značně ztíženou, když na trať vybíhají s kompletním vybavením, s nímž nastupují i do všech ostrých akcí. Ve 30. patře pak na všechny účastníky čeká úchvatný panoramatický výhled.

O překvapení a drama se postarali také špičkoví běžci a běžkyně v obou hlavních kategoriích. V ženách překvapivě „zklamala" nejlepší německá běžkyně se specializací na výškové budovy Sylvia Jacobsová. Ta v předchozích ročnících šestkrát po sobě dokázala vyhrát. Letos na ni zůstalo až čtvrté místo. Také v mužích se sváděly tvrdé boje, kdy Gerrit Kröger a Johannes Gabbert sváděli ostrý boj o prvenství, které nakonec rozhodl rozdíl pouhé jedné vteřiny. Kröger tentokrát zvítězil nad Gabbertem, takže si oba muži vyměnili pozice z předchozího ročníku.

Reklama