Hlavní obsah

Američan žongluje tam, kde ostatní hynou vyčerpáním

Ne každý je běžec. A ne každý běžec je maratónec. Američanovi Barrymu Goldmeierovi jako by ale 42 195 metrů trati klasického závodu nestačilo. Tento postarší borec poslední tři dekády strávil tím, že se maratóny doslova prožonglovával, propinkával a prodriblovával.

Foto: Profimedia.cz

Pět malých míčků, nebo tři velké? Garrymu Goldmeierovi je to jedno. Maratón dá vždycky.

Článek

Barry Goldmeier je dobře znám a ve své vlasti se těší popularitě na stejné úrovni jako hvězdní atleti i přesto, že svoje závody zpravidla startuje z posledních řad, aby nikomu ambicióznímu nepřekážel v cestě. Zprvopočátku jen skloubil svoji zálibu v běhání se svou původní profesí žongléra na festivalech. Třiapadesátiletý excentrik posledních téměř 30 let neběhá jinak než s nějakým náčiním poletujícím mu nad hlavou z jedné ruky do druhé.

Každý závod, na němž se objeví, se tak proměňuje v jeho osobní pódium, na němž Barry předvádí nejen svou běžeckou kondici, ale hlavně své kumštýřské kejkle. Bylo jen otázkou času, kdy i toto Barrymu zevšední. V roce 2010 už mu jeho počínání přišlo tak neatraktivní a plytké, že se rozhodl pro další krok: Kromě žonglování přibere do svého repertoáru komické převleky.

Na akcích se tak Goldmeier proměňuje tu ve známého filmového hrdinu, tu v osobu známého sportovce. A při tom všem udržuje během závodu ve vzduchu nejrůznější rekvizity: hokejky, ping-pongové míčky, míče na americký fotbal, basebalové pálky a další. Mezi jeho nejoblíbenější převleky patří Forrest Gump. V příslušném outfitu a s umělým dlouhým plnovousem a vlasy drží v pravé ruce pálku na stolní tenis, s níž neustále odráží ping-pongový míček do vzduchu, zatímco s dalšími dvěma žonglovacími míčky kouzlí druhou rukou. Když poklesnou teploty a konec roku je na spadnutí, převléká se Goldmeier jako Santa Claus do červeného, nasadí umělý bílý vous a v rukách nad hlavami diváků i závodníků žongluje s hokejkou, míčem a basebalovou pálkou. V převleku za hráče košíkové zase dokáže celý závod driblovat.

Barry z Marylandu takhle zvládne na dvě desítky maratónů po celé zemi. Jak sám říká, jeho prioritou nejsou závratné rychlosti nebo dosažený čas, nesoutěží. Užívá si smích přihlížejících. „Mým hlavním úkolem je být vtipný. Na trati strávím kolem šesti hodin, a když se přibližuji k cíli, lidé jsou překvapení, že to ještě zvládám," svěřil se Barry magazínu Runner's World.

Reklama

Související témata: