Hlavní obsah

Masakr! Superobří slalom naruby a bez lyží

Severoitalské středisko Val Gardena bylo v sobotu svědkem ojedinělého běžeckého závodu. Tentokráte ovšem nešlo o běžecké lyžování nebo skialpinismus, ale běh ve své nejprostší podobě. Úkolem bylo vyběhnout sjezdovku Saslong, na níž se jezdí superobří slalom. Na start přes dva kilometry dlouhého stoupání se vydaly zhruba dvě stovky atletů.

Běžeckého závodu v Dolomitech se zúčastnilo 200 lidíVideo: Reuters

 
Článek

Přesně 2385 metrů s celkovým převýšením 590 metrů, přičemž úhel stoupání je někdy až 60°. To všechno si vychutnali účastnice a účastníci nezvyklého závodu Vertical Up. Tam, kde se většinou obrovskými rychlostmi řítí lyžaři na sjezdových lyžích, oni se snažili udržet alespoň rychlost běžného chodce.

Pravidla jsou jednoduchá: Dostat se co nejdříve nahoru, volba vybavení je na uvážení každého, pohyb pouze vlastní silou. Implicitně jsou tak povoleny běžecké boty s hřeby, sněžnice, běžky, skialpové lyže se stoupacími pásy či železy, mačky, cepíny, hole... Jako nejrychlejší se ukázaly běžecké boty doplněné trekovými holemi. Časy Hannese Perkmanna z Itálie (18:41,7) a Marlies Penkerové z Rakouska (23:13,3) mluvily za sebe.

Kromě Speed Division, kde hlavním cílem je rychlost a vítězství, otevírají pořadatelé také kategorii Rucksack Division, v níž jde především o radost z pohybu a zábavu. Organizátoři vypisují ceny i za nejoriginálnější kostým a bohatou tombolu pro všechny účastníky. Cíl trati je v nadmořské výšce 2000 metrů a její průměrný gradient 24,5 %.

Reklama