Hlavní obsah

Neuvěřitelný podvod! Výtečníkovi to rázně spočítali

Melbourne

Australský ultramaratónec Mark Robson už to má spočítané. Na závodech ve své zemi si už nezasoutěží. Organizátoři několika různých závodů totiž zjistili, že dlouhodobě podváděl. Nijak sofistikovaně, prostě se schoval ve křoví nebo na záchodcích a čekal, až se ostatní poženou kolem v dalším kole. Pořadatelům později výpadky v kontrolách čipů vysvětloval technickou závadou. Podvody na úrovni mateřské školy. Dlouho to Robsonovi procházelo, o to horší teď ponese následky.

Foto: Profimedia.cz

Záznamy z čipů pomáhají odhalovat podvodníky. (ilustrační foto)

Článek

Na jediném stokilometrovém závodě v průběhu let Robson prokazatelně podváděl minimálně v sedmi ročnících. „Mark Robson nejednal čestně, když tvrdil, že absolvoval závod na 100 kilometrů. Při mých nejoptimističtějších odhadech absolvoval maximálně 60-70 % trasy," stojí v prohlášení ředitele závodu Austraila Day Ultra. Robson jednoduše využil toho, že se závod běží na okruhu o délce 12,5 kilometru. Prostě si ho na určitých místech zkracoval. Závodníci musejí kolo překonat celkem osmkrát. Údaje sejmuté z Robsonova čipu byly v pořádku pouze v jediném takovém případě.

Podezření jen prohloubilo svědectví jiného účastníka, který viděl Robsona kousek za sebou, ale po otočce byl najednou Robson daleko před ním, aniž by jej předběhl. Organizátoři chtěli postupovat velice korektně, a tak podvodníkův čip nejprve důkladně otestovali. Při testovací simulaci závodu pracoval bezvadně.

Podvod nepoctivci navíc nevynesl žádné hvězdné umístění. Čas 9:34:27 určitě nepatří mezi špičkové výkony amatérských sportovců. Ve vzduchu tak zůstává viset otázka, proč má muž zralého věku zapotřebí kvůli něčemu takovému porušovat pravidla fair play. Vzorec podvodu je podobný jako v případě „toaletového rekordmana" ‒ proběhnout první kontrolou kola, schovat se na toaletě, počkat na další kolo a později tvrdit, že snímač kontroly mezičasů nezafungoval správně. Když byl Robson požádán, aby předložil soubor GPX ze svých sportovních hodinek nebo telefonu, tvrdil, že u sebe na závodě nic takového neměl.

V mezičase vyplulo na povrch, že Triathlon Australia vystavil Robsonovi v roce 2014 dvouletý distanc za „nečestný a předem připravovaný postup, kterým si chtěl zajistit neoprávněnou výhodu" na akcích mezi roky 2011 až 2013.

Reklama