Hlavní obsah

Skandál! Vítěze vyčerpávajícího závodu diskvalifikovali kvůli drobné chybě

Praha

Vítěz stokilometrového ultra Jing Liang zažil jedno z největších zklamání svého života. Dřel v přípravě, na trati nechal duši, aby svému pronásledovateli unikl alespoň o vteřinu, jako první protrhl cílovou pásku, a přesto nic nezískal. U jeho jména je ve výsledkové listině „DQ", diskvalifikován.

Foto: twitter Dogsorcaravan

Jing Liang prolil i svou krev, diskvalifikace jej ale neminula.

Článek

Fetoval, dopoval, choval se nesportovně? Vůbec ne. Jediným Číňanovým prohřeškem na ultra závodech Hong Kong 100 bylo, že si od turisty vzal láhev vody. Na závodech tohoto typu je většinou zakázáno přijímat pomoc vně startovního pole nebo mimo pořadatelskou službu. Jde hlavně o to, že zásoby mohou závodníci doplňovat pouze na oficiálních občerstvovacích stanicích.

Na ultrazávodech, a tady tomu nebylo jinak, většinou organizátoři ponechávají účastníkům možnost koupit si jídlo a pití v restauracích, od stánkařů nebo v automatech. Vítěz ale přijal pití do náhodného kolemjdoucího. Drobný detail, který se mu krutě vymstil. Jeho vypětí bylo k ničemu.

Jing Liang zdolal 100 km v terénu za 9 hodin, 28 minut a 35 vteřin. Druhý v cíli byl další reprezentant Číny Min Qi. Ten se stal po diskvalifikaci prvního oficiálním vítězem závodů. Organizátoři byli v tomto bodě nesmlouvaví: „Pomoc zvenčí je dovolena pouze na checkpointech. Závodníkův podpůrný tým má oficiálně přístup pouze na checkpointy. Pomoc mimo vyhrazená stanoviště není dovolena, s výjimkou případu nouze."

List Hong Kong Standard případ zveřejnil s tím, že Liang láhev z ruky náhodnému turistovi dokonce vytrhl. Další svědci uvádějí, že viděli Lianga odhazovat na trati odpadky (prohřešek, za nějž na ultra např. v USA hrozí okamžitá diskvalifikace - pozn. red.).

Server iRunFar uvedl, že závodník vyjádřil lítost nad tímto nedorozuměním a omluvil se za své jednání. U srdce ho tak může hřát snad jen skutečnost, že alespoň jeho domovská Čína uhájila prvenství. Diskvalifikace naopak může Lianga mrzet o to víc, že by byl v případě uznaného vítězství držitelem nového traťového rekordu.

Byl podle vás postup pořadatele správný?
Ano, pravidla jsou pravidla.
72,7 %
Ne, Liang by pravděpodobně zvítězil i bez toho.
25,3 %
Nevím, mohlo to dopadnout všelijak.
2 %
Celkem hlasovalo 6150 čtenářů.

Reklama

Související témata: