Hlavní obsah

Dřina za milión. Jaké to je?

Praha

Podívejte se, jaké to je závodit sedm dní za sebou, pokaždé na jiném kontinentu a pokaždé na té nejdelší trati. Vytrvalost je tady stejně důležitá jako odolnost vůči cestování letadlem. Začíná se na věčně zmrzlé antarktické půdě, poté se letí do Afriky, Austrálie, Asie, Evropy a nakonec do Jižní a také Severní Ameriky. Pokud se chcete zúčastnit, připravte si milion za startovné, ten je v procesu přihlašování ještě důležitější než vaše vytrvalost.

Ultimátní závod: Sedm maratónů za sedm dnů na sedmi kontinentechVideo: Reuters

 
Článek

Od promrzlé tundry na jižním konci světa až po prohřáté pláže v Miami. Tam všude vedou cesty účastníků sedmidenní maratónské cesty. Připravte se na 295 kilometrů běhu a necelých 39 000 kilometrů nalétaných letadly. Letošní World Marathon Challenge se účastnilo 51 atletů, z nichž 38 byly ženy.

Přehled destinací WMC
Novo - Antarktida
Kapské město - Jihoafrická republika
Perth - Austrálie
Dubaj - Spojené arabské emiráty
Lisabon - Portugalsko
Cartagena - Kolumbie
Miami - USA

Na účast je vyhrazeno sedm dní. I tak ale poslední účastník úspěšně proběhl cílem posledního maratónu už za 6 dní, 11 hodin a 34 minut od prvního startovního výstřelu. Všech sedm závodů vyhrál irský učitel Gary Thornton, v ženách dominovala všem sedmi maratónům Američanka Becca Pizzi.

Ta se zároveň stala prvním člověkem v historii, který celý ročník vyhrál více než jednou. Sedmici prvenství vybojovala už v roce 2016. Průměrný maratónský čas nejlepšího muže byl 3:12:19, nejlepší žena dosáhla průměru 4:04:41.

Reklama