Hlavní obsah

Přestali byste běhat, kdybyste věděli, že to není dobré pro vaše zdraví?

Praha

Přesně takto prostou, jednoduchou a nutno říci, že i velmi návodnou otázku položila jedna studie běžcům ultra. Aniž by se nějak vyslovovali k pozitivním nebo negativním následkům běhání, konstatovali, že více než 74 % běžců by stejně nepřestala. Proč?

Foto: mizuno.com

Běžci ultra většinou nechápou, proč by s tím měli přestávat.

Článek

Studie byla provedena na 1349 ultraběžců, tj. těch, kteří trénují a účastní se závodů delších než maratón (42 195 metrů). Délky standardních ultrazávodů se pohybují na úrovni 50 km, 50 mil, 100 km a 100 mil. Výzkum publikovaný v Research in Sports Medicine kladl jednoduchou otázku s možnými odpověďmi ano a ne: „Pokud byste zjistili s absolutní jistotou, že běhání ultramaratónů je škodlivé pro vaše zdraví, přestali byste s ultramaratónským tréninkem a účastí na takových závodech?"

74,1 % (1000 jedinců) odpovědělo, že ne. Vědci zjistili, že „tvrdé jádro ultra" se také vyznačuje menší pravděpodobností sňatku, nižším věkem, menším počtem dětí a nižší orientací na zdravý životní styl. Naproti tomu statisticky více dosahuje vytčených cílů v osobním životě, jsou se svým životem spokojenější a psychicky vyrovnanější.

„Běh zřejmě slouží jako psychologická motivace orientování na cíl, na určitý úkol. Tito jedinci zcela určitě pociťují pozitivní přínosy svého konání v takové míře, že jim vyváží potenciální zdravotní rizika," konstatovali vědci. Kritici studie tvrdí, že je výzkum založený na příliš jednoduché, navíc teoretické otázce. Ultramaratónci nemusí žádné velké ohrožení svého zdraví pociťovat, a tak odpovídají na otázku v kontextu vlastních zkušeností, které nemusí zcela korespondovat s nastiňovanou hypotézou. K výzkumu už se vyjádřila celá řada předních ultramaratónců.

Jak jste na tom vy? Přestali byste běhat, kdybyste s velkou jistotou věděli, že to škodí vašemu zdraví?
Ano, nejraději bych se totiž dožil/a 100 let.
8,9 %
Ne, nečinnost je zcela určitě zdraví mnohem škodlivější.
85,2 %
Nevím, je to pro mne nepředstavitelné (běh, nebo poškození zdraví ‒ nehodící se škrtněte).
5,9 %
Celkem hlasovalo 257 čtenářů.

Reklama

Související témata: