Hlavní obsah

Se zlomenou nohou běžel Američan za svým snem

Zaběhnout v každém státě své domoviny maratón nemusí být až tak působivé. Pokud tedy nejste občanem Spojených států amerických a neuběhnete těch maratónů padesát. A pokud si navrch nepřidáte ještě maratóny na všech existujících kontinentech včetně jednoho kontinentu neexistujícího. Pak už to docela působivé je. Dave Jones strávil rok tím, že pracoval na splnění svého snu. Navíc tvrdí, že vy to zvládnete také!

Foto: facebook EEC

Dave Jones. Trochu šílený? Možná. Šíleně inspirující? Určitě.

Článek

Dave Jones z Kentucky začal 25. ledna minulého roku a skončil 23. ledna tohoto roku. Za sebou má 58 oficiálních maratónů se snadno ověřitelnými výsledky v 363 dnech. Ultramaratónec, motivační řečník a podnikatel. „Založil jsem doslova otevřenou soutěž pro kohokoli, kdo bude chtít tuto výzvu přijmout. Opravdu si myslím, že nejsem zase až tak dobrý běžec a že něco takového může dokázat každý, kdo bude dostatečně chtít. Právě teď má klub úspěšných absolventů výzvy jednoho člena. A já doufám, že to tak nezůstane moc dlouho," nechal se běžec slyšet pro magazín Runner's World.

Borec nejprve uběhnul na každém kontinentu jeden maratón, což je ve světě běhu samo o sobě považováno za určitý druh výzvy. Do svého výčtu kromě všech sedmi oficiálně uznávaných kontinentů ovšem přibral ještě i „Zealandii", neoficiální kontinent, jehož 94 % plochy je pod vodou a z níž nad hladinu Tichého oceánu vyčnívá pouze souostroví Nového Zélandu. Až po několikátém maratónu uběhnutém v domovských Spojených státech mu došlo, že by mohl dvě velké výzvy spojit do jedné. Eternal Endurance Challengebyla na světě.

Cesta to určitě nebyla jednoduchá. Na třetím maratónu od konce si totiž Jones zlomil nohu. Dva závěrečné závody na Havaji a na Novém Zélandu tak musel absolvovat i navzdory svému zranění. Samotné splnění výzvy ale Američan nepovažuje za nejdůležitější součást svého projektu. Svou houževnatostí inspiroval mnohé podél svých cest. Jeho matka s ním běžela svůj první maratón v životě, když závodil v Mississippi. Jeho nejlepší přítel ze školy s ním také absolvoval svůj první maratón. Jeho žena s ním dala svůj první půlmaratón. A jejich dcera doprovázela Jonese po mnoho kilometrů. „Poznávejte nové lidi, získávejte nové perspektivy ‒ prostě jděte ven a rozhlédněte se," zní vytrvalcova závěrečná rada všem.

Reklama