Hlavní obsah

Slavný zachránce chce dokončit závod, při kterém umírali lidé

Carlos Arredondo je ve Spojených státech velice známou postavou, zvláště pak ve spojení se závodem Boston Marathon. Přitom ho sám nikdy neběžel. Když 15. dubna 2013 zaútočili teroristé na mezinárodní závod časovanými náložemi, stál poblíž cílové čáry mezi diváky. Právě tam bomby vybuchly a Carlos Arredondo byl mezi prvními, kdo se vzpamatovali ze šoku a začali jednat a pracovat na záchraně přeživších. Letos chce Carlos poprvé ve svém životě bostonský závod také běžet, a to ve prospěch vojáků.

Foto: Profimedia.cz

Carlos Arredondo je známou postavou závodu Boston Marathon.

Článek

Carlos Arredondo byl svého času ve Spojených státech nelegálním imigrantem z Kostariky. Své nové vlasti obětoval to nejcennější, co měl ‒ své dva syny. Starší z nich zemřel v roce 2004 ve službách americké armády v Iráku. Mladší syn trpěl po ztrátě bratra těžkými depresemi a svůj život ukončil vlastní rukou. Otec se stal mírovým aktivistou a dobrovolníkem Červeného kříže. Díky fotkám a videím z místa bostonského masakru jej v Americe zná téměř každý.

Pět let po bostonské tragédii se chce Carlos Arredondo sám postavit na start maratónu v Hopkintonu. V roce 2013 na jeho cílové čáře zachránil život mladíkovi, jemuž jedna z bomb utrhla obě nohy. Jen Arredondův zásah a zastavení masivního krvácení zachránilo mladému běžci život. Letos chce Arredondo sám běžet královskou trať ‒ za všechny oběti útoku a za Arredondo Family Foundation, kterou založil společně se svou ženou Mélidou. Prostředky v ní shromážděné věnují manželé na podporu rodin vojáků a prevenci sebevražd mezi bojovníky navrátivšími se z náročných misí.

„Na závod jsem se vždycky těšil," řekl Arredondo magazínu Runner's World. „Vždycky jsme byli mezi prvními v cíli, abychom mohli fandit. Letos chci mít příležitost zažít si to na vlastní kůži," svěřil se muž se svým charakteristickým bílým kovbojským kloboukem na hlavě. Boston Athletic Association poskytuje lidem, jako je Carlos, startovné zdarma. Arredondovým cílem je letos vysbírat alespoň 6500 dolarů (asi 135 000 korun) na charitu, kterou oba manželé rozjeli po ztrátě svých synů. Carlos si občas zahraje fotbal a běžecký trénink musel na určitou dobu přerušit kvůli operaci kotníku. „Nemůžu se dočkat, až tenhle úžasný závod dokončím a budu moci fandit s ostatními," říká nyní nadšeně.

Reklama