Hlavní obsah

Nářez v poušti! Vede Ruska a bratrské duo z Maroka

Rabat

V neděli odstartovala úvodní etapa 33. ročníku Marathon des Sables. „Písečný maratón“, jak zní doslovný překlad jména závodu, platí za jeden z nejnáročnějších svého druhu na světě. Nejde totiž pouze o jeden běh, ale celou sérii táhnoucí se v délce šesti dní nekonečnými dunami saharské pouště.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Odstartoval 33. ročník závodu Marathon de SablesVideo: sntv

 
Článek

Celková délka letošního závodu je 237 kilometrů a v průměru tak na každý den vychází zhruba maratónská vzdálenost. Ihned po startu úvodní nedělní etapy o délce 30,3 kilometru se do čela startovního pole natlačili běžci z Evropy. Zkušení závodníci z domácího Maroka se drželi v ústraní. Vedení však Evropanům nevydrželo. Ke slovu se přihlásili favorizovaní bratři Rachid a Mohamed El Morabity a ačkoli to vypadalo na těžké bratrovražedné boje v závěrečných kilometrech, Rachid nakonec přenechal dvanáctivteřinové vítězství svému mladšímu bratrovi. V ženách s velkým přehledem dominovala Ruska Natalja Sedychová a hravě překonala druhou v pořadí Američanku Bouletovou.

Absolutní vítězství si ze závodů odnášejí domácí borci vcelku pravidelně. Výjimkou zdaleka není ani letošní favorizovaná bratrská dvojice El Morabitů. Historie etapového závodu už pamatuje i jiné bratrské duo ‒ Lahcena a Mohamada Ahansalovi, kteří dokázali zvítězit celkově v patnácti ročnících, Lahcen desetkrát a Mohamad pětkrát, přičemž zvládli udržet nepřerušenou šňůru vítězství po neuvěřitelných čtrnáct let.

Po včerejší etapě o délce 39 kilometrů se na předních pozicích žádné velké změny nekonaly. Maročtí bratři si vyměnili místa na první a druhé příčce a jejich vzájemný rozestup nabobtnal na deset minut. Třetí pozici doplňuje Maročan Abdelkader El Mouaziz. První příčku v ženách stále drží Ruska Sedychová s náskokem zhruba třináct minut na druhou Američanku Bouletovou. Třetí v pořadí Dánka Eriksenová po dvou etapách ztrácí asi půlhodinu na vedoucí běžkyni.

Od loňského roku se běhá také písečný půlmaratón Half Marathon des Sables na Kanárských ostrovech a vznikla i druhá plnohodnotná verze závodu v jihoamerickém Peru.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články