Hlavní obsah

Slavný šéfkuchař zemřel den po závodě

Zatímco Británie obdivuje už třetího potomka vévodkyně Kate a prince Williama, Londýnský maratón den po jeho ukončení zasáhla děsivá rána. Muže, který zkolaboval několik kilometrů před cílem věhlasného závodu a jehož bylo nutno urgentně transportovat do nemocnice, se nepodařilo zachránit. Zemřel mladý maratónec, kterému předpovídali velkou budoucnost. To on měl změnit zvyky napříč celou Velkou Británií.

Foto: Profimedia.cz

Matthew Campbell byl známým šéfkuchařem a vášnivým běžcem.

Článek

Nezvykle vysoké teploty si letos vybraly už několik obětí. O život přicházeli především mladí lidé a scénář je ve všech případech velice podobný: Sportovní mladík zkolabuje krátce před cílem nebo v cíli, selhává mu srdeční činnost a krevní oběh. Záchranářům se jej často ještě podaří oživit, ale mladý muž později umírá v nemocnici.

Takový průběh měl i další tragický případ tentokráte z jednoho ze šestice nejvýznamnějších maratónů světa London Marathon. Život ztratil Matt Campbell, ve své vlasti velmi známý jako nadějný šéfkuchař a hvězda televizních obrazovek. Campbell byl již zkušený běžec a maratón v Londýně nebyl zdaleka jeho prvním. Jen dva týdny před Londýnem běžel například Greater Manchester Marathon, jenž zdolal v čase pod tři hodiny. Jen několik kilometrů před cílem londýnského závodu 29letému muži selhala srdeční činnost. Přítomní záchranáři začali ihned s oživovacími pokusy a vytrvalce převezli do nemocnice. Zpočátku se zdálo, že je vše na dobré cestě, Campbell ale den po převozu umírá.

Matt Campbell byl profesionální kuchař, kterého znala celá Británie z televizního pořadu MasterChef. Pocházel z oblasti Lake District, kde žili a závodili největší běžci britské historie. „Matt byl velmi známý šéfkuchař, který inspiroval diváky svou nutriční gastronomií a pokrokovými myšlenkami na poli stravování," stojí kromě jiného v oficiálním vyjádření pořadatelů maratónu v Londýně. Campbell už od svých dvaceti let vařil v restauraci oceněné michelinskou hvězdou. Později cestoval a vařil po celém světě včetně například Francie, Peru nebo Thajska. Před svou smrtí pracoval na vydání kuchařské knihy a pilotním díle nového televizního pořadu.

London Marathon kvůli vysokým teplotám zaznamenal vysoký počet nutných zákroků záchranných složek. Vedro mělo za následek, že ani špičkoví atleti nedokázali dosáhnout svých cílů. Původně plánovali běžci a běžkyně z Keni útoky na světové rekordy v obou kategoriích. Nic z toho se nestalo. Ani Mary Keitanyová, ani Eliud Kipchoge nakonec nebyli ve druhé půli závodu kvůli teplotám schopni udržet rekordní tempo. Podle agenturních zpráv se letos jednalo o nejteplejší London Marathon v historii.

Reklama