Hlavní obsah

Týden po senzačním vítězství už zase závodí. Příští rok chce být profi

Komu ještě donedávna jméno drobného Japonce Juki Kawaučiho nic neříkalo, ten si jej asi už dobře zapamatuje v souvislosti s jeho pro mnohé překvapivým vítězstvím na letošním ročníku nejstaršího maratónu světa v Bostonu. Ani ne týden po svém hvězdném výkonu už Japonec opět závodil!

Foto: Profimedia.cz

Juki Kawauči šlape africkým běžcům na paty už dlouho.

Článek

Ze svého splněného amerického snu odlétal japonský borec ihned do zaměstnání. Pracuje pro vládní agenturu a je dobře znám hlavně svým „ryzím amaterismem". Kvůli japonským zákonům totiž státní zaměstnanec nemůže pobírat finanční prostředky od třetích stran, tedy od sponzorů.

Neuplynul ještě ani týden a Kawaučiho už zase bylo možné vidět na mezinárodních závodech. Tentokráte zvolil kratší půlmaratónskou trať na Gifu Seiryu Half Marathon. Bostonský šampión na hvězdně obsazeném závodu dosáhl na 13.-14. pozici s časem 1:04:35.(Světový rekord je na úrovni 0:58:22 z roku 2010 ‒ Zersenay Tadese, Eritrea; český národní rekord drží Jan Pešava 1:01:31 z roku 1997 ‒ pozn. red.)

Kawauči se tohoto závodu předtím zúčastnil již pětkrát a nikdy nezasáhl do nejlepší desítky. Ani tentokráte se mu nepodařilo výrazněji konkurovat keňskému startovnímu poli, což je výsledek ‒ i vzhledem k jeho předchozím výkonům ‒ očekávatelný. I tak na vítěze Nicholase Kosimbeie z Keni ztratil jen něco přes tři minuty. V první desítce se objevuje devět afrických běžců, mezi nimiž probíhaly na trati tvrdé boje. Pro Kawaučiho mluví i fakt, že letos už stihl zvítězit na pěti mezinárodních maratónech včetně Bostonu s historicky nejhoršími klimatickými podmínkami.

Z některých zdrojů prosakují zatím neověřené informace, že Kawauči plánuje ukončit své zaměstnání na plný úvazek a příští rok rozšířit řady profesionálních běžců, aby se své velké vášni mohl věnovat zcela naplno. Současný výkon profese mu neumožňuje kvalitativně hodnotnější vícefázové tréninky. Do dalšího roku se tedy máme na co těšit. Je možné, aby Japonci začali vážněji ohrožovat africké běžce?

Reklama

Související témata: