Hlavní obsah

Unikli smrti. Dva závodníky se podařilo oživit. Sanitka vyjížděla 60krát

Poslední dobou se množí zprávy o kolabujících účastnících běžeckých závodů na dlouhých tratích. Prudce rostoucí teploty a zřejmě i podcenění kombinace závodních podmínek bohužel přineslo už v prvních pár měsících letošního roku několik úmrtí na trati. Poslední případ se odehrál u našich německých sousedů. A na víkendovém maratónu v Hamburku situace příliš nevypadala na to, že by se účastníci poučili.

Foto: Profimedia.cz

Vyšší teploty mohou mít na zatěžovaný organismus destruktivní účinek.

Článek

Německé bulvární servery mluví o životech visících na vlásku a o utíkání hrobníkovi z lopaty. Holá fakta ale nejsou o mnoho méně alarmující: Jeden účastník zkolaboval na 27. kilometru trati, druhý pak krátce po proběhnutí cílem. K oběma případům došlo kolem dvanácté hodiny, kdy byly venkovní teploty na svém maximu 19° C. Podle Německého červeného kříže (Deutsches Rotes Kreuz) se k postiženým rychle dostaly proškolené zásahové síly a životní funkce mužů se podařilo úspěšně obnovit. Ve stabilizovaném stavu pak byli běžci odvezeni do nemocnice.

Německé záchranné složky z Hamburku hlásily enormní nárůst potřebných zásahů už jen ve srovnání například s minulým ročníkem závodu. Jejich pomoc byla potřeba ve 250 případech a nejčastější příčinou problémů bylo celkové vyčerpání a křeče. Přitom v minulém roce hlásil závod s přibližně 14 000 startujících „jen" 150 zásahů.

Sanitní vozy musely letos vyjíždět k 60 případům, celkem 40 účastníků závodu skončilo poté v nemocnici. Tři stovky zdravotníků podél trati a v oblasti cíle se tak letos určitě nenudily. Podle oficiálního prohlášení stál za zvýšeným počtem případů teplotní nárůst. Pro srovnání: Při loňském závodě se teplotní maximum pohybovalo na úrovni 9° C.

Reklama