Hlavní obsah

Běžec kalkuluje: Na kolik přijde účast na závodech?

Každý z běžců už se asi někdy zasnil, jak by to vypadalo, kdyby se zúčastnil třeba slovutného maratónu v Berlíně nebo v Gaudího Barceloně. A hned vzápětí si položil otázku: Na kolik by mě to vlastně celé přišlo? Jeden server na vyhledávání ubytování na dovolenou se do toho opřel a sestavil ekonomický přehled účasti na 46 maratónech po celé Evropě. Takže na kolik že to vyjde?

Foto: Profimedia.cz

Maratón ve Varšavě má světovou úroveň za nejnižší ceny.

Článek

Server HomeToGo si dal tu práci a na základě nasbíraných dat sestavil úhlednou tabulku téměř padesátky mezinárodních maratónů Evropy. Kromě základních údajů jako je název a datum konání, sesbíral také údaje o počtech účastníků, startovních poplatcích, nejlepších výkonech posledního roku, průměrné teplotě v době konání, ale hlavně o průměrné ceně za ubytování na sportovní víkend. Zajímavou odvozenou veličinou je pak průměrná cena zahrnující startovné a ubytování na jeden kilometr závodu. Jak dopadla Praha?

I přes občasné brblání českých běžců není pražský mezinárodní závod úplně nejdražší. Zda patří do prvních „Top 10" je trochu otázka. O deváté až dvanácté místo se totiž dělí s maratónem v Londýně, maratónem mezi Nice a Cannes a závodem v německém Kolíně. Ceny jsou zprůměrované, a tak vaše osobní pořadí ovlivní, za jakou cenu (jak moc v předstihu) si startovné zakoupíte. A kde najdete pět nejdražších závodů Evropy?

Překvapivě bezkonkurenčně nejdražší je Rock'n'Roll Madrid Marathon. Nelze z toho ale vinit pořadatele závodu, jako spíš ceny ubytování. Startovné patří mezi ty levnější, ale ceny za ubytování jsou třeba oproti Praze trojnásobné. Vysoké ceny se dají pochopit v turisticky velmi lákavých lokalitách, kam třeba běžci zavítají s celou rodinou a vydají se tam i na několik dní prozkoumávat památky či přírodu. V tom dává druhé místo závodu Jungfrau Marathon ve Švýcarsku smysl. Čtvrté místo německého Düsseldorfu už asi vyvolá nejeden otazník. Také tady je na vině vysoká cena ubytování.

NEJDRAŽŠÍ MARATÓNY EVROPY
1. Rock´n´Roll Madrid Marathon 484,00 € (Španělsko)
2. Jungfrau Marathon 452,00 € (Švýcarsko)
3. Amsterdam Marathon 439,00 € (Nizozemí)
4. Marathon Düsseldorf 421,50 € (Německo)
5. Midnight Sun Marathon 398,00 € (Norsko)

Naopak nejlevnější závody nabízí jednoznačně východ Evropy. Jednička v cenách je maratón ve Varšavě. Levné startovné, levné ubytování, ovšem kvalita světová. Na tomto závodu byla redakce Běhání osobně přítomna, z vlastní zkušenosti tak můžeme říct, že to rozhodně není závod působící lacině. Naopak vás tam mnoho věcí příjemně překvapí. Druhá nejlevnější je Moskva, třetí příčka se vrací společně s Krakovem do Polska. Překvapení čeká na čtvrté pozici, kde se ocitl francouzský Marathon International du Beaujolais. Na něm přitom každých pět kilometrů na běžce číhá pokušení ve formě ochutnávky místních specialit, především vína.

NEJLEVNĚJŠÍ MARATÓNY EVROPY
1. Warsaw Marathon 111,00 € (Polsko)
2. Moscow Marathon 113,00 € (Rusko)
3. Cracovia Marathon 116,50 € (Polsko)
4. Marathon International du Beaujolais 141,00 € (Francie)
5. Málaga Maratón 146,00 € (Španělsko)

Zajímavým hodnotícím kritériem byl třeba i počet doprovodných běhů. Pořadatelé se tak snaží zapojit celé rodiny doprovázející často běžce na hlavní maratónský závod. Bezkonkurenčně nejlepší je v tomto ohledu rakouský Salcburk, který nabízí hlavní závod a 7 akcí doprovodných. Na dalších příčkách najdete řecké Athény a Vídeň.

Řešíte u závodů ceny za startovné a ubytování?
Ano, jinak to nejde.
36 %
Jen u těch dražších mezinárodních.
5,3 %
Skoro vůbec.
3,4 %
Vůbec, jsem vlastníkem naftařského impéria.
55,3 %
Celkem hlasovalo 264 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Nejlevnější