Hlavní obsah

TEST: Prací prostředek Salto Wash Soft Shell ‒ pereme akrobaticky

René KujanSport.cz

Možná si říkáte, že tropická vedra zrovna nenahrávají myšlenkám na softshellové oděvy. Opak je ale pravdou. Právě neskutečné pařáky mne vyhnaly do předsíně trochu poklidit ten binec, co se tam už pár měsíců střádá. Do ruky se mi dostaly třeba i softshellové svršky, které bych dal normálně do skříně, kdyby nebyly dost špinavé... Jak vyprat funkční prádlo, aby získalo pověstnou zářivou čistotu z reklamních spotů, ale zároveň se nepoškodily všechny ty jeho membrány, nástřiky, nánosy, přelepy a bůhvíco ještě?

Foto: René Kujan, Sport.cz

Prací prostředek na sportovní textil Salto Wash Soft Shell

Článek

V rámci letního úklidu jsme otestovali kvalitou i proveniencí německý výrobek Salto. A ještě než vaše sportovní oblečení začne skákat salta v bubnu zánovní Tatramatky, je přeci dobré nalít do jejího zásobníku nějaký vhodný prací prostředek, no ne?

Salto Absolute Care myslí v tomto ohledu na všechno. Výroba zahrnuje hned čtyři výrobkové řady, z nichž Wash je určena na praní sportovních funkčních textilií, Clean je na odstraňování většího znečištění, Proof představuje impregnaci oděvů a obuvi proti pronikání vlhkosti a konečně Fresh je pro odstranění a přebití všemožných puchů, smradů a nepříjemných odérů.

V redakčním testu se tentokráte ocitl Wash určený pro softshellové, fleecové oděvy plus další strečové tkaniny. Prostředek by měl jednak způsobit kvalitní vyprání, jednak po sobě zanechat subtilní film odpuzující vodu. Výslovně vhodný je tekutý prostředek pro Gore-tex, Sympatex, Thinsulate, Thermolite a eVent.

V dodávané lahvičce najdete slabě nažloutlou tekutinu zlehka vonící po mýdle. Poprvé jsem ji nalil do pračky nadité původně sněhobílou funkční bundou, která po zimě neposkytovala příliš mnoho příslibů na obnovení své bývalé krásy. Byl jsem smířený s tím, že bunda nejspíš definitivně zaměnila svou bělobu za šeď všedního dne, či něco ještě horšího, ale po zásahu Washem bude alespoň opět prudce funkční a kapky vody i sněhové vločky bude odpuzovat s razancí magnetů přiblížených k sobě stejnými póly.

Jaké bylo moje překvapení, když jsem z bubnu později vytáhnul textil o bělosti čerstvě zasněženého alpského ledovce! Taky test sprchou po vysušení bundy ukázal, že i proklamovaná funkce Active Dry není jen další fancy anglické sousloví na etiketě lahvičky. Nešlo dělat nic jiného než být s účinkem výsostně spokojený.

Co naopak německé dokonalosti vytknout? Trochu jsem se bál, že prostředek hned dojde. Lze jej totiž využít na ruční i strojové praní s dávkováním 2-3 uzávěry na dávku. Nikde jsem se ale nedočetl, jaký má uzávěr objem, nebo na kolik praní přibližně čtvrtlitrová lahvička vydrží. To bych asi jako koncový uživatel chtěl. Případně by mohla být lahvička alespoň trochu průsvitná, aby člověk viděl, kolik prostředku v ní ještě zbývá.

PLUSY
německá výroba
vysoká prací účinnost
navíc zvýraznění vodoodpudivého efektu
vcelku rozumná cena
MÍNUSY
chybí počet očekávaných pracích cyklů
není vidět, kolik prostředku v láhvi zbývá
CENA
kolem 200 korun

Prostým okometrickým měřením s využitím propracované palcové metody dospívám k názoru, že minimálně 5-6 praček prádla s větším nánosem špíny byste na jednu lahvičku prostředku měli zvládnout. 250ml lahvička je k dostání i pod 200 korun, což řadí akrobatický detergent i vzhledem k jeho účinnosti do kategorie rozumných a dostupných.

Reklama

Související témata:
Shell