Hlavní obsah

TEST: Běžecké boty Reebok Floatride Run Fast – rychlá bílá pírka

René KujanSport.cz

Run Fast je – jak už sám název napovídá – určená především pro ty, kteří se chtějí hýbat rychle a rychleji a při svých trénincích i závodech vyzývat na souboj své limity. To úplně první (hned vedle zářivě bílé barvy), co vás při vyjmutí boty z krabice zaujme, je její neuvěřitelná hmotnost. Kromě toho, že mají barvu jemného chmýří, mají snad i jeho hmotnost. V běžných pánských velikostech se dostanete pod 200 gramů, a to už je opravdu znát. Hlavně na maratonských, půlmaratonských nebo desítkových distancích, pro něž výrobce tuto botu zamýšlel. S každým odrazem zvedáte ze země minimum váhy, opravdu jen to nejnutnější. A to se s tisícovkami opakování určitě projeví.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Běžecké boty Reebok Floatride Run Fast

Článek

Běloskvoucí svršek je tak tenký, jak jen může být. Uvnitř boty nese jen jemnou podšívku, kolem kotníků drobné vyměkčení. Technologie Ultraknit umožnila na příslušných místech zanechat ve tkanině drobné průduchy na zlepšení odvětrávání. Zavazovací tkanice probíhají přímo svrškem podpořené jen tenkým a lehkým zpevněním. Jazyk je v dolní části ukotvený klasickým stehem, po bocích má navíc ještě dvě „křidélka" z meshové látky, která ho přidržují na místě. Tkaničky jsou tenké, jemné a ploché. Svršek z boků stabilizuje jemná navářka designově zvýrazněná proužky zářivé barvy.

Mezipodešev tvoří pěna Floatride prověřená už dřívějšími modely, kde odváděla dobrou práci při snížení hmotnosti. Podrážka nese množství malých oválných výstupků poskládaných cik-cak napříč botou. Určení pro silnice, tedy tvrdé, zpevněné povrchy jí takříkajíc kouká z očí. Na asfaltu se také výrazně osvědčuje, do terénu raději zvolte jinou botu. S největší pravděpodobností byste se tam s Run Fast necítili dobře a navíc byste nejspíš i snížili životnost boty.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Běžecké boty Reebok Floatride Run Fast

René Kujan

Drop této maratonky je tak trochu záhadou. Na vnitřní vložce je údaj o 8 milimetrech, v oficiálních materiálech výrobce k botě se hovoří o 10. Vyberte si. Oba údaje jsou navíc správné, záleží jen na zvolené metodice měření. Jisté je, že výškový rozdíl mezi patou a špičkou je z těch větších, což je dalším znakem standardní závodní boty.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Běžecké boty Reebok Floatride Run Fast - pohled zpředu.

René Kujan

PLUSY
velmi nízká hmotnost
neočekávaně velká míra tlumení
trojbodové ukotvení jazyka
lehké ploché tkaničky
MINUSY
běloskvoucí svršek dlouho neudrží svou barvu
chybí odrazky
HMOTNOST
187 gramů (jedna bota, pánská 42)
CENA
3799 korun
Foto: René Kujan, Sport.cz

Běžecké boty Reebok Floatride Run Fast - trojbodové uchycení jazyka.

René Kujan

Runfasty zvolil nejvýznamnější běžecký magazín světa Runner's World za nejlepší boty roku a odměnil je známkou Gear of the Year 2018. Mezinárodní editorské konzilium magazínu se shodlo na tom, že jde o nejlepší botu světa.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Běžecké boty Reebok Floatride Run Fast - pohled na paty.

René Kujan

Tyhle boty nabízejí všechno, co si můžete na delší, ale rychlý silniční závod nebo pořádný rychlostní trénink na zpevněném povrchu přát. Bohatý dostatek tlumení při snaze o minimální hmotnost, svršek a jazyk co nejtenčí. Někoho by mohla zamrzet absence reflexních prvků, omluvou může být zaměření na závodníky, kteří se pohybují po značených a pro provoz uzavřených trasách.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Běžecké boty Reebok Floatride Run Fast - silniční podrážka s dobrým gripem.

René Kujan

Přehnaně čistotní jedinci by zase mohli brblat nad zářivou bělobou, která na botách výrazně převažuje. Já mám na to svoji soukromou teorii, že na barvy to neběhá. A pokud máte čas a chuť zabývat se tím, jak se vaše závodky přebarvují prachem a špínou cest, pak si myslím, že ještě málo trénujete.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Běžecké boty Reebok Floatride Run Fast - Today is your speed day!

René Kujan

Reklama

Související témata: