Hlavní obsah

Lid versus elastické běžecké kalhoty. Nosit přes ně ještě šortky, nebo ne?

Praha

Běžci a běžkyně s nástupem nižších teplot navlékají tradičně elasťáky, legíny, šponovky. S natěsno obrýsovanými tělesnými součástkami od pasu dolů ale přicházejí také problémy. U žen se zpravidla něco takového toleruje. U mužů se něco takového zpravidla považuje za zženštilé. V horším případě se pak u mužů něco takového považuje za hrubé ohrožování procesu pohlavního dospívání mládeže, pakliže jsou pozorovatelky starších ročníků, tak přímo za sexuální obtěžování. Co s tím?

Foto: Profimedia.cz

Nabízí se samozřejmě ještě třetí možnost – svléknout všechno ostatní a nechat si jen legíny s šortkami.

Článek

Česká republika patří mezi kulturně spíše tradičněji zaměřené země, módu nevyjímaje. Jinými slovy: Moc tolerance u nás nenajdete a jakékoli výstřelky budou po zásluze odměněny pohrdavým výsměchem. Ale samozřejmě záleží také na kruzích, sociálních bublinách, v nichž se pohybujete. Běžecká komunita obecně patří mezi vzdělanější a tolerantnější vrstvy obyvatelstva, i tady se ale za ta léta, kdy Ron Hill přiběhl do světa atletiky s umělými vlákny a prvními elastickými oděvními součástkami, zformulovaly dva nesmiřitelné tábory.

Přes upnuté elasťáky patří v řádné společnosti ještě volnější šortky! tvrdí jeden tábor. Má to jistou logiku. Zatímco u vysportovaných dívek upnuté šatstvo přiláká převážně pochvalné pohledy, u mužů jen málokdo stojí o zahlédnutí názorných obrysů jejich ústrojí.

Druhý tábor zcela oprávněně a logicky namítá, že funkce a funkčnost světí prostředky a že pokud si jde někdo zaběhat do potemnělého parku, chce se cítit dobře především on a na pohledy ostatních se může vykašlat. Pokud s tím mají problém, ať se nekoukají, nejde přece o veřejné obnažování!

Nejčastější hlasy pro šortky přes elasťáky:
Cudnost především! Je dobré ponechat něco na fantazii případných přihlížejících.
V náročnějších podnebných podmínkách máte pár kapes navíc, kam můžete schovat kapesník, mobil, klíče, gely nebo přehrávač MP3.
Nespornou výhodou je také dodatečné zateplení a ochrana před větrem u nejcitlivějších partií.

Nepřátelé šortek oponují, že u dobrých zimních elasťáků není žádná další vrstva potřeba a je nutno vzhled běžců tolerovat stejně jako vzhled plavců v plavkách nebo bobistů v kombinézách. Na obou stranách zaznívají vcelku rozumné argumenty, a tak moudří výrobci už přispěchali s výrobky kombinujícími obě varianty. Na trhu už jsou k dostání nejrůznější varianty elasťáků s integrovanými šortkami, případně celé sady elasťáky+šortky. Je pravda, že ani v zemi vzniku elastických běžeckých oděvů, ve Velké Británii dodnes nemají samotné elasťáky na růžích ustláno. Jak to máte vy? Troufnete si v běžeckých legínách mezi lidi?

Je podle vás společensky únosné nosit na běh samotné elasťáky?
Ano, nevidím jediný důvod, proč by na tom mělo být něco divného.
84,2 %
Ne, odhalují příliš mnoho a v mnoha případech opravdu není o co stát.
8,4 %
Nevím, u běhání řeším jen podstatné věci.
7,4 %
Celkem hlasovalo 1764 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články